18:27 / 08.11.2020.

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik2/IMS/HRT

Izazovi života u obitelji pod maskama

-

-

Foto: - / -

Pravila samoizolacije i izolacije teško se držati u obiteljima i kućanstvima jer se virus ondje brže širi.
Zbog pandemije, sve je više ljudi u samoizolaciji. Trenutačno njih više od 31 tisuću. Pravila samoizolacije i izolacije teško se držati u obiteljima i kućanstvima jer se virus ondje brže širi. 

➡️ Koronavirus - najnovije informacije ➡️ Sve o koronavirusu

U kućanstvima život pod maskama. Tako je i u Karlinoj obitelji.

- Bilo je puno više tolerancije nego inače i nije strašno. Bilo je najstrašnije što nismo mogli van. Srećom, nisu nas pogodili ozbiljni simptomi, govori Karla.

- Svima nam je svašta prošlo kroz glavu, ali preživjeli smo, dodaje.

Dostava hrane najveći je izazov.

- Malo smo više nego inače čistili, dezinfekcija. Počeli smo koristiti dezinficijens za odjeću, bilo je noviteta. Sve je stvar toga kako si posložiš u glavi i koliko si čvrst u svemu i odluci do kraja da to odradiš kako Bog zapovijeda, ističe Karla. Pridržavanje mjera očito nije lako jer virus je još prije prozvan i obiteljskim. Među ostalim, ključno je i provjetravanje.

- Neki radovi pokazuju da ima jednaku važnost kao što je držanje fizičke distance, govori Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Važna je i redovita dezinfekcija.

- Kada je osoba u kupaonici, kuhinji ili nekim drugim prostorima koje zajedno koriste, takva osoba koja je pozitivna na COVID, trebala bi biti sama. Nakon što je obavila u kupaonici sve što je imala, trebala bi dezinficirati za sobom površine, ističe Pavić Šimetin.

Osobe u samoizolaciji trebaju dva puta dnevno mjeriti temperaturu. I još važnije - ne napuštati svoj dom.

- Za takav izlazak da se baci smeće, toliko se može napraviti, pri tome se obavezno mora imati maska, govori Pavić Šimetin.

Jer pridržavanje osnovnih mjera i dalje je najbolje oružje u borbi protiv koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!