Izbor javnog bilježnika u Kninu pred sudom

16.05.2023.

18:21

Autor: Hrvoje Gunjača/Reionalni dnevnik/HRT/R.S.

Ured javnog bilježnika

Ured javnog bilježnika

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Splitski Upravni sud mora razriješiti spor oko izbora novoga javnog bilježnika u Kninu, nakon što je v.d. javnog bilježnika Veljko Čađenović podnio tužbu i zatražio privremenu mjeru zabrane obavljanja dužnosti novoizabrane Marije Lovrić. Nezadovoljstvo je izazvala odluka ministra Malenice da na natječaju za novoga javnog bilježnika u Kninu, koristeći svoje diskrecijsko pravo, odabere osobu koja jedina od četvero kandidata nema javnobilježničko iskustvo niti preporuku Javnobilježničke komore. Ministarstvo i kninski HDZ ističu da je sve provedeno u skladu sa zakonom, dok gradonačelnik Knina optužuje ministra za stranački klijentelizam i najavljuje bojkot usluga nove javne bilježnice.


Pružao je besplatnu pravnu pomoć Kninjanima i povratnicima, sudio na općinskim sudovima na Malom Lošinju i u Gospiću. Veljko Čađenović prije 6 se godina vratio u Knin, u kojemu vodi javnobilježnički ured s četvero zaposlenih.

- Izuzetno dobar čovjek, pošten i pravedan po svim pitanjima, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Želimir Drpa, Knin.

Kninskom javnom bilježniku gravitira površinom veliko područje, rijetko nastanjeno ljudima starije životne dobi.

- To je čovjek koji je upoznao čitav teren i koji poznaje svakog čovjeka, koji je bio kod svakoga i koji je na izvanredan način vršio dužnost, kazao je Predrag Burza, načelnik općine Ervenik. 

Nakon što je prethodni javni bilježnik Josip Čujec otišao u mirovinu, njegov dotadašnji zaposlenik Čađenović imenovan je za vršitelja dužnosti. Slijedi natječaj s 4 kandidata, koji moraju biti nestranačke osobe. Javnobilježnička komora u svojim preporukama na prvom mjestu ističe upravo Čađenovića.


Izbor ministra, Marija Lovrić


No izbor ministra Malenice je aktualna pročelnica u gradu Drnišu pravnica Marija Lovrić. Kad će preuzeti dužnost, koliko je dana prije natječaja istupila iz HDZ-a i na sva druga pitanja, poručuje bez komentara.

- Kandidatkinja koja je imenovana na natječaju za javnobilježničko mjesto u Kninu ispunjava sve zakonom propisane uvjete, ima položen javnobilježnički i pravosudni ispit, višegodišnje iskustvo u pravnim poslovima te je izabrana sukladno zakonskoj proceduri, navodi se u odgovoru Ministarstva pravosuđa i uprave.

Ministar poručuje  da mišljenje Komore nije obvezujuće, a kandidate bira koristeći diskrecijsko pravo.

- Razočaran sam. Očekivao sam, dakle, da ću biti primljen. Mislio sam da ta preporuka Komore odnosno mišljenje Komore da nešto znači, istaknuo je Veljko Čađenović, v.d. javnog bilježnika u Kninu. 

Kritike


Odluku ministra oštro kritizira gradonačelnik Knina.

- To je jedan očit primjer klijentelizma i to stranačkog klijentelizma, koji nije primjeren za ovo vrijeme. Nama je to posebno bolno jer se radi praktično o tjeranju četiri mlade obitelji ovdje iz Knina, da bi došla jedna osoba koja neće živjeti ovdje, rekao je Marijo Ćaćić, gradonačelnik Knina.

- Diskrecijsko pravo se primjenjuje u situaciji kada imamo dva ista kandidata. Ovdje se radi o osobi jedinoj od četiri kandidata, koliko je ukupno bilo na natječaju koja nema nikakvo iskustvo u javnom bilježništvu i koja nije dobila potporu javnobilježničke komore, dodao je. 

Kninski HDZ pak brani odluku ministra.

- Ako u natječaju stoji da mišljenje Komore nije bitno, onda po meni mišljenje Komore nije bitno. Natječaj je takav kakav je, pravno je čist. I po meni je taj postupak besprijekorno pravno odrađen, objasnio je Robert Marić, predsjednik GO HDZ-a Knin.

Protiv ministrove je odluke Čađenović ustao tužbom na Upravnom sudu u Splitu. Traži privremenu mjeru zabrane rada nove javne bilježnice - dok se ne riješi upravni spor. 

- Ročište u predmetnom spisu će biti zakazano u lipnju, obzirom na podnesenu privremenu mjeru, kada će biti donesena i odluka o privremenoj mjeri, poručuje Upravni sud u Splitu.

Grad Knin već je najavio kako će bojkotirati Mariju Lovrić i javnobilježničke poslove rješavati u drugim gradovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!