19:22 / 02.06.2020.

Autor: Tema dana/E.L.S./HRT

Izbori i kampanja pod posebnim uvjetima

-

-

Foto: - / -

Službena kampanja nije ni počela, neslužbena se naveliko zahuktala
Danas je na snagu stupila odluka predsjednika Zorana Milanovića kojom je raspisao parlamentarne izbore za 5. srpnja. U ponoć počinje teći rok za predaju kandidacijskih lista, koji traje do 16. lipnja. Zatim se u idućih 48 sati sve kandidature verificiraju i nakon toga počinje službena kampanja.

- Noćas počinje prikupljanje kandidatura, rok je 14 dana do 16. lipnja u ponoć, kandidirati se mogu političke stranke, ovaj put ne moraju prikupljati potpise i birači koji moraju prikupiti 500 potpisa birača one liste za koje se žele kandidirati. Imamo i 12. izbornu jedinicu gdje se kandidiraju zastupnici nacionalnih manjina, ovdje trebaju skupljaju potpise svi - riječ je o 100 potpisa koje skupljaju i birači i udruge nacionalnih manjina i političke stranke - objasnio je u emisiji Tema dana glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Kreću izborni rokovi, politička nadmudrivanja već traju
Beroš: Imam dovoljno snage za predizbornu utrku
Na snazi odluka o izborima, rokovi počinju teći od ponoći

Naglasio je da neovisni kandidati moraju prikupiti 500 potpisa i to u izbornoj jedinici u kojoj se kandidiraju birači koji imaju prebivalište u toj izbornoj jedinici.

Obrasci za kandidiranje mogu se preuzeti na DIP-ovim stranicama. To su jedini valjani obrasci u kandidaturi - naglasio je. Po prvi put je na dnu stranice stavljeno mjesto za ime i prezime volontera koji skuplja potpise.

14 dana se zaprimaju kandidacijske liste, u prostorijama Hrvatskog sabora - s obzirom na epidemiološku situaciju dati su i određeni uvjeti.

-Išlo se u tri koraka - prvi je vezan za prikupljanje potpisa. U drugom koraku HZJZ ide s preporukom vezanu uz izbornu promidžbu i javne skupove, a u trećem koraku - krajem lipnja ili 1. srpnja ćemo ići s izbornim danom jer će tek tada biti jasna kompletna epidemiološka situacija. Želimo biti jasni kako bi svi na izborni dan znali što im je činiti - i izborni odbor i birači - rekao je Hojski.

Što se tiče Sabora, organizirat će se rad, napravili su, kaže upute koje su jasne, najviše 10 osoba može predavati određenu listu. Napravili su i aplikaciju, pa se kandidati mogu i tamo upisivati.

Službena izborna promidžba će najvjerojatnije početi 18. lipnja. Posebno važno za DIP je financiranje promidžbe i zakon im, kaže daje puno jače alate nego sadašnji zakon o provedbi izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Na samim biračkim mjestima sve će voditi birački odbor. Oni već sada znaju što im je činiti u redovnim okolnostima, ako bude nekih izvanrednih situacija, bit će prevenirani i dobit će jasne upute. Fizička distanca će ostati vjerojatno i tada, ali sada se, kaže ne treba o tome špekulirati.

Prati se epidemiološka situacija u zemljama gdje se nalaze hrvatski građanii i radi se na tome da mogu normalno ostvariti svoje glasačko pravo. Za sada je stigla informacija jedino iz Velike Britanije da se treba pričekati s dozvolom za organiziranje glasovanja.

Novost na ovim izborima je da se treba pokazati uvjerenje da se kandidati ne nalaze u kaznenoj evidenciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!