11:39 / 13.11.2018.

Autor: T.V./HRT

'Izbori stoje kao jedan vrtić kojih je u Zagrebu premalo'

-

-

Foto: - / -

Ima li zagrebački gradonačelnik Milan Bandić većinu u Zagrebačkoj skupštini koja će mu u prosincu podržati proračun? Ili će većinu od 26 ruku skupiti oporba i na taj način pokušati izazvati nove izbore, prvo za Skupštinu, a potom i za gradonačelnika?
Ima li zagrebački gradonačelnik Milan Bandić većinu u Zagrebačkoj skupštini koja će mu u prosincu podržati proračun?  Ili će većinu od 26 ruku skupiti oporba i na taj način pokušati izazvati nove izbore, prvo za Skupštinu, a potom i za gradonačelnika?

- Zagreb: Skupština za pola sata završila sjednicu

Predsjednik skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić u Studiju 4 rekao je da će vrijeme pokazati idemo li na nove izbore ili ne. "Ako je suditi po onome što oporba u Skupštini radi, onda novih izbora neće biti. Vi znate da prema Poslovniku moramo imati kvorum za svaku njegovu točku, i to smo jučer imali. Prema tome, sjednicu smo završili", rekao je. Smatra da oporba jednostavno nema potrebnu većinu da izazove nove izbore, a građani su, kako je rekao, na izborima pokazali što o njima misle. 

Ističe kako HDZ stalno poziva koalicijske partnere s kojima je potpisao sporazum o suradnji - Neovisne za Hrvatsku i stranku Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti - kao i sve u Skupštini iz redova opozicije da razgovaraju o problemima. "To je jedini način kako možemo probleme riješiti. Čuli ste izjave naših partnera da više ne žele sudjelovati u radu Skupštine. Moram reći da je to neozbiljno i neodgovorno prema onima koji su ih birali", rekao je Mikulić dodajući da su na taj način pokazali političku nezrelost. "Kad god imate inicijativu da nešto rušite - to nije dobro", ustvrdio je.

Postoje tri opcije za rušenje ovog saziva Skupštine - skupljanje potpisa 26 ostavki zastupnika u Skupštini, rušenje kvoruma 90 dana te neizglasavanje proračuna. "Već smo vidjeli da opozicija nije u stanju skupiti 26 ruku. Što se tiče rušenja kvoruma, zakon je tu jasan - ako se dulje od 90 dana ne donose odluke u predstavničkom tijelu, tada se ide u raspuštanje. Ovlasti su predsjednika Skupštine da saziva sjednicu najmanje jednom u tri mjeseca i ja to mogu učiniti", istaknuo je Mikulić. Što se tiče proračuna, ako se on ne prihvati na ovoj sjednici, onda gradonačelnik ima mogućnost do 31. prosinca ponovno predložiti proračun, ali i ne mora. Ako predstavničko tijelo ne donese proračun, raspušta se to tijelo. Ako nakon izbora i nova Skupština ponovno odbije proračun, išlo bi se u nove izbore za gradonačelnika, objasnio je.

"Pitao bih moje kolege znaju li oni koliko stoje novi izbori? Kao jedan vrtić, a njih je u Zagrebu premalo", poručio je predsjednik Skupštine Grada Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!