15:55 / 03.03.2020.

Autor: M.M./Hina

Izbori u HDZ-u - međusobno optuživanje

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar Grlić Radman odbacio je tvrdnje Mire Kovača da bi se premijer Plenković trebao ispričati zbog loših izbornih rezultata.
Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman odbacio je tvrdnje Mire Kovača da bi se premijer Andrej Plenković trebao ispričati zbog loših izbornih rezultata i omalovažavanja članova stranke, ocijenivši da za to nema razloga jer je uspješan premijer i predsjednik HDZ-a.

-
Kampanja u HDZ-u, o sučeljavanju i ispričavanju
- Čelnici EU-a i Plenković obišli grčko-tursku granicu: Poslali poruku Erdoganu

- Plenković se uopće nema što i kome ispričati, on je uspješan hrvatski premijer, uspješan predsjednik HDZ-a, ugledan u međunarodnoj zajednici i EU-u. Hrvatska nikada nije jače stajala u vanjskoj politici kao sada, nikada nije bila vidljivija i snažnija, rekao je Grlić Radman novinarima na Međuparlamentarnoj konferenciji o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač poručio je kako smatra da bi se aktualni predsjednik HDZ-a trebao ispričati svim članovima nakon izjave kako jedan član stranke nije relevantan ili da je njegovo mišljenje "bitno kao mišljenje jednog Finca". - Ta je izjava bila upućena meni, ali je poruka cjelokupnom članstvu, ocijenio je.

- Moj protukandidat je vrlo nervozan i malo u strahu od gubitka radnog mjesta predsjednika stranke. Ja to razumijem, onda izmišlja neke stvari, ja ga pozivam da bude racionalan i da ne bude u sukobu misli. Još se nije ispričao biračima i članovima stranke za najlošiji izborni rezultat HDZ-a od kada postoji, na europskim izborima, i za poraz na predsjedničkim izborima, rekao je Kovač na marginama međuparlamentarne konferencije o zajedničkoj i sigurnosnoj i vanjskoj politici EU-a i objavio na svojoj facebook stranici.Ministar Grlić Radman se s time ne slaže te kaže da kao ministar vanjskih poslova "može biti samo ponosan na premijera Plenkovića".

- Mislim da možemo očekivati da će Hrvatska pod njegovim vodstvom postići još bolje rezultate, istaknuo je Grlić Radman.

Komentirao je i aktualni val migranata na grčko-turskoj granici koji je uslijedio nakon što je turski predsjednik Erdogan migrantima "otvorio vrata" prema granici s EU, to jest granici s Grčkom.

- Mi smo do sada jako puno senzibiliteta pokazali kada je u pitanju kriza na Bliskom istoku, nastojimo moderirati, biti posrednici, nastojimo razgovarati. Svaki političar i diplomat je odgovoran jer svijet mora počivati na miru i sigurnosti, ustvrdio je Grlić Radman.

Jandroković optužio Kovača za agresiju i manipulacije

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković ocijenio je da Miro Kovač nedostatak vizije i karizme nadomješta "agresijom i manipulacijama" u obračunu sa suparnicima na izborima u HDZ-u na kojima je Kovač protukandidat Andreju Plenkoviću.

Jandroković je ustvrdio da se iz Kovačeva izbornog stožera proteklih dana neargumentirano optuživalo HDZ-ovo središnje izborno povjerenstvo i pojedine ljude uključene u organizaciju izbora.Kao primjere naveo je da su Kovač i njegov stožer prozivali konkurente za navodne prijetnje članstvu angažiranom na Kovačevoj strani, dok je za predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića Kovač rekao da ga "ne može razumjeti bez rječnika", aludirajući na Bačićev dijalekt.

- Jedno je voditi polemiku s protukandidatom, a drugo je ići na osobnu razinu i upućivati ružne poruke članstvu, te pritom vlastiti nedostatak vizije i karizme nadomještati agresijom i manipulacijama. Takvu vrstu ponašanja, koja dolazi iz tabora gospodina Kovača, ne smatram korektnom, rekao je Jandroković.

Pozvao je kandidate da prestanu lažno optuživati za navodne propuste u organizaciji izbora, bez ikakvih dokaza. Posebno je pozvao Kovača da dokaže svoje tvrdnje da HDZ svoje članove zapošljava preko veze u državnoj i javnoj upravi.

Medved: 15. ožujka dati glas Plenkoviću da pripreme za parlamentarne zbore počnu već 16.

Kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a, ministar Tomo Medved rekao je u Ozlju da članstvo treba 15. ožujka izaći na unutarstranačke izbore i dati glas Andreju Plenkoviću i timu "Odvažno za Hrvatsku" kako bi već 16. ožujka mogle početi pripreme za parlamentarne izbore.

Osim Medveda, na sastanku u Ozlju bili su svi kandidati za potpredsjednika: Oleg Butković, Ivan Anušić, Branko Bačić i Zdravka Bušić ne bi li, kako su rekli, svoje članstvo upoznali s programom, a danas će još posjetiti Ogulin, Brinje, Otočac i Gospić.

Medved je rekao da se na terenu vidi kako je stranka jedinstvena te da "percepciju nejedinstva stvaraju oni kandidati čija je retorika neodgovorna, a nude se kao alternativna opcija tražeći samo neke negativnosti".

- Pozivam kandidate čija je retorika neodgovorna i neprihvatljiva da se usmjere na bitna područja, da daju jasnu sliku o tome gdje vide prioritete HDZ-a jer odgovorni ljudi očekuju to od svojih kandidata, rekao je Medved.
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!