Izbori u HDZ-u: U Plenkovićevu timu Medved, Anušić, Bušić, Butković, Bačić

07.02.2020.

16:11

Autor: B.A./Hina

default error photo
Kandidati za predsjednika HDZ-a od 10. do 28. veljače trebaju skupiti više od deset tisuća potpisa.
U timu aktualnog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića na unutarstranačkim izborima kandidat za njegova zamjenika bit će Tomo Medved, za potpredsjednike Oleg Butković, Branko Bačić, Ivan Anušić i Zdravka Bušić, rekao je u petak glasnogovornik kampanje Davor Božinović.

Božinović je, nakon prvog sastanka operativnog stožera za kandidaturu Plenkovića za predsjednika HDZ-a, rekao je kako je taj Plenkovićev tim dokazan u svakom smislu - stručnom, profesionalnom i političkom. Također, smatra, on jamči i kontinuitet uspjeha HDZ-a i vlade pod Plenkovićevim vodstvom.

- U Poligrafu se sučelili Bačić i Stier
- Izbori za predsjednika HDZ-a 15. ožujka, počinju rokovi

Smatra da kampanja neće biti prljava, jer su svi koji sudjeluju u njoj svjesni da je riječ o važnom dijelu političkog procesa pri čemu najvažnije za HDZ dolazi krajem godine - parlamentarni izbori.

Najavivši da će Plenković uskoro predstaviti i svoj program za unutarstranačke izbore, Božinović je rekao i kako se sada ide u prikupljanje potrebnog broja potpisa članova stranke.

"Za Andreja Plenkovića sigurno neće biti teško prikupiti dovoljan broj potpisa", poručio je.

Kandidati za predsjednika HDZ-a od 10. do 28. veljače trebaju skupiti više od deset tisuća potpisa jer je broj članova stranke veći od 210.000, a za tu funkciju ih je potrebno skupiti pet posto od ukupnog broja članova.

Napominjući kako se u HDZ-po prvi put izbori održavaju po načelu jedan član - jedan glas, Božinović je istaknuo da time stranka to postavlja kao standard koji će ubuduće slijediti i sve druge stranke.

Medved: Naš tim će dobiti ove i parlamentarne izbore

Kandidat za zamjenika predsjednika Tomo Medved rekao je kako tim na čelu s Plenkovićem ima jedinstven i afirmativan program nastavka ozbiljne i odgovorne politike za vođenje Hrvatske.

"Tim će dobiti ove izbore, ali i parlamentarne izbore na jesen. Uvjeren sam da ćemo kroz dijalog s članovima stranke, kroz predstavljanje onih specifičnosti koje će svatko od nas definirati, zasigurno biti prepoznati kod članova stranke", istaknuo je.

Upitan je li dio Plenkovićeva tima jer pripada desnijem spektru stranke, odgovorio je da će svaki kandidat imati poziciju u nekim konkretnim segmentima.

"Ono što je bitno u timu Plenkovića - jasno se oslikava i to da su Domovinski rat i hrvatski branitelji najsnažniji temelj samostalne i suverene Hrvatske i na tom ću tragu imati veliku ulogu", ocijenio je Medved.

Pozicioniranjem i strukturiranjem samoga tima, tvrdi, odašilju snažnu poruku da je HDZ-a na putu koji je trasirao prvi hrvatski predsjednik i predsjednik HDZ-a Franjo Tuđman.

Anušić: U kampanji neće biti "udaraca ispod pojasa"

Da kampanja u unutarstranačkim izborima neće biti prljava, smatra i kandidat za potpredsjednika HDZ-a Ivan Anušić rekavši da su svaki izbori nabijeni emocijama, ali neće biti "udaraca ispod pojasa".

"Ovo su unutarstranački izbori i kada oni prođu zajedno ćemo sjesti za stol i nastaviti raditi i oni koji pobijede i oni koji ne budu ostvarili svoje ambicije", ocijenio je. Naglasio je i da nakon unutarstranačkih izbora svi kao stranka moraju biti spremni za predstojeće parlamentarne izbore.

Anušić je kazao da se u kampanji ne boji mogućih napada na sebe jer je, kao i svi političari, kontinuirano izložen određenim napadima.

"Naša zadaća je da to otrpimo i shvatimo kao glas naroda. Naravno, ako je to nešto što vas može kompromitirati i što nije u skladu sa zakonom onda trebate snositi posljedice", rekao je.

Na novinarski upit bi li volio da aktualni zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić podrži njihov tim kratko je odgovorio: Svaka podrška bi nam dobro došla.

Bačić: Želimo voditi HDZ u kontinuitetu Franje Tuđmana

Kandidat za potpredsjednika stranke Branko Bačić u izjavi novinarima rekao je da u njihovu timu nema nervoze te da u njih ulaze na način da želi voditi HDZ u kontinuitetu dr. Franje Tuđmana.

"I upravo se kroz ovaj tim HDZ želi pozicionirati tamo gdje ga je Tuđman ostavio kao državotvornu, domoljubnu, demokršćansku, narodnjaču stranku, poručio je.

Uvjeren je da će to članovi stranke prepoznati u programu koji će im predstaviti. A i naši životopisi do sada govore o načinu našeg razmišljanja o stranci i o Hrvatskoj, dodao je.

Bačić ne očekuje da će kampanja biti prljava, već pozitivna te je pozvao sve stranačke prijatelje koji će se kandidirati da interes Hrvatske i HDZ-a bude prioritet. Smatra i da unutarstranački izbori ni trebali negativno utjecati na rejting stranke, već smatra da oni mogu pomoći u snaženju stranke. HDZ je u ovom trenutku prema istraživanjima rejtinga političkih stranaka, druga stranka u državi, a bio je vodeća.

Bušić: Prepoznatljiva sam članovima HDZ-a

Kandidatkinja za potpredsjednicu HDZ-a Zdravka Bušić ustvrdila je da je ona prepoznatljiva članovima HDZ-a, jer je u HDZ-u od 1989. godine i jer je vodila ured predsjednika Tuđmana. Podsjetila je i da je u svojoj karijeri bila u Saboru, Vijeću Europe, Europskom parlamentu, a sada je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

 - Definitivno predstavljam kontinuitet u HDZ-u, mirnoću, kolegijalnost i inkluzivnost, ocijenila je Bušić.

Nacionalno vijeće HDZ-a jučer je raspisalo unutarstranačke izbore, a od danas počinju teći rokovi. Izbori za predsjednika održat će se 15. ožujka, a ako bude drugog kruga, on će biti 22. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!