13:26 / 29.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Izbori: Ustanove socijalne skrbi bez redovitih biračkih mjesta

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kako će se organizirati sam izborni dan, pa tako i u tim ustanovama, ovisit će o epidemiološkoj situaciji. Upute vezano uz navedeno DIP će dati u drugoj polovici lipnja.
Zbog mjera zaštite od zaraze koronavirusom, na izbornu nedjelju, 5. srpnja više neće biti uobičajenog glasovanja u domovima za starije, potvrdilo je u petak Državno izborno povjerenstvo (DIP).

- Sve o koronavirusu

U ovom trenutku je sigurno da neće biti redovitih biračkih mjesta u ustanovama socijalne skrbi, odgovorilo je Povjerenstvo Hini. Ističe kako će organizacija izbornog dana i u tim ustanovama ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Iz DIP-a podsjećaju da će posebna mjesta na kojima će glasovati birači smješteni u ustanovama socijalne skrbi, odrediti resorna ministrica Vesna Bedeković.

- Kako će se organizirati sam izborni dan, pa tako i u tim ustanovama, ovisit će o epidemiološkoj situaciji. Upute vezano uz navedeno Državno izborno povjerenstvo će dati u drugoj polovici lipnja, poručuju iz Povjerenstva.

Na posljednjim izborima za Hrvatski sabor, 2016. godine, u ustanovama socijalne skrbi bilo je 98 biračkih mjesta, na kojima su glasovali njihovi korisnici te dodatnih, 13 redovitih, na kojima su glasovali birači  "izvana", odnosno s tog područja.

Birači iz ustanova socijalne skrbi, vojnici, birači u mirovnim operacijama, pomorci i zatvorenici glasuju na posebnim biračkim mjestima koja određuju resorni ministri, redovita biračka mjesta u Hrvatskoj određuju izborna povjerenstva izbornih jedinica, a u inozemstvu DIP.

Zbog dobi i zdravstvenog stanja njihovih korisnika, domovi za starije posebno su osjetljivi na koronavirus, pa je njihova posebna zaštita očekivana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!