Izbori za predsjednika HDZ-a 15. ožujka, kreću rokovi

06.02.2020.

08:05

Autor: HRT/Hina

default error photo
Izbori za novog predsjednika HDZ-a, njegova zamjenika i četiri potpredsjednika održat će se 15 ožujka.
Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je, nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke kako od sutra kreću rokovi za unutarstranačke izbore, a izbori za predsjednika održat će se 15. ožujka. Sukladno novom stranačkom Statut po prvi će puta novo vodstvo stranke biti birano po načelu jedan član - jedan glas.

- Kovač, Stier i Penava u utrci za vrh HDZ-a
- Plenković: Karte će se otvoriti 

Rokovi kreću od sutra, 7. veljače i sve završava Općim saborom HDZ-a koji će biti 17. svibnja, rekao je Jandroković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj je donijeta odluka o raspisivanju unutarstranačkih izbora. Naveo je i da će izbori za predsjednika stranke biti 15. ožujka, a ako bude drugoga kruga on će biti 22. ožujka.

Kandidati za predsjednika HDZ-a potpise će moći skupljati od 10. do 28. veljače i za tu funkciju trebaju skupiti više od 10.000 potpisa jer je broj članova stranke veći od 210.000, a za tu funkciju ih je potrebno skupiti 5% od ukupnog broja članova. Kandidati za potpredsjednike stranke trebati će skupiti više od 6.000 potpisa, tj. 3% od ukupnog broja članova.

Jandroković je i pojasnio da nakon toga ide provjera potpisa, a kampanja će trajati od 2. do 15. ožujka. Izvijestio je i da su donijeli pravila o unutarstranačkim izborima koja, među inim, pozivaju da kampanja bude korektna, na poštivanje stranačkog Statuta, temeljnih vrijednosti HDZ-a, čuvanje dostojanstva drugih kandidata i sl.

Ovi će izbori donijeti puno strasti i emocija

-
Ovo su izbori koji će sa sobom donijeti puno strasti i emocija, ali moramo voditi računa da je to jedinstvena organizacija i stranka. Cilj ovih unutarstranačkih izbora je i da izađemo snažniji na parlamentarne izbore. U slučaju teških sukoba i riječi to bi loše utjecalo i na ukupnu poziciju HDZ-a i rejting tako da vjerujem da će biti puno mudrosti kod kandidata, poručio je.

Jandroković je rekao i da na unutarstranačkim izborima neće ići sa ženskom kvotom već će svim kandidatima i timovima kandidata preporučiti da vode računa o zastupljenosti žena na listama. Dodao je da će u gradovima i općinama biti jedno biračko mjesto. U Zagrebu će biti 17 biračkih mjesta, koliko je i područnih odbora, a u Splitu dva biračka mjesta.

Kovač potvrdio da će se kandidirati za predsjednika stranke

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković prije početka sjednice novinarima je tek kratko rekao da ne očekuje prljavu kampanju tijekom unutarstranačkih izbora. U njegovom timu na unutarstranačkim izborima kandidat za zamjenika predsjednika bit će Tomo Medved, za potpredsjednike Oleg Butković, Ivan Anušić i Branko Bačić, dok bi voditelj stožera trebao biti Damir Krstičević, doznaje se iz krugova bliskih aktualnom predsjedniku stranke. Potvrđeno je i kako bi četvrta potpredsjednica trebala bi biti žena.

Tomo Medved je izjavio kako, bez obzira na to hoće li se on kandidirati, poziva na to da kampanja bude usmjerena prema programima.

- Svi mi, članovi HDZ-a imamo jasne ciljeve, a programi i modeli ovise o svakom ponaosob. Imat ćemo kampanju, imat ćemo priliku predstaviti članstvu smjerove i ne sumnjam da će članstvo izabrati najbolje kandidate, rekao je prije sjednice.

Do sada je svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a potvrdio Miro Kovač, a kandidature za zamjenika predsjednika i potpredsjednika stranke potvrdili su Ivan Penava i Davor Ivo Stier. Kovač je, najavljujući svoju kandidaturu, ocijenio kako je HDZ-u potreban zaokret jer su doživjeli dva velika neuspjeha na europskim i predsjedničkim izborima. 

Da će se kandidirati za funkciju potpredsjednika HDZ-a novinarima je prije početka sjednice potvrdio i aktualni potpredsjednik Tomislav Tolušić. Neslužbeno se doznaje da on neće biti ni u jednom od dva tima. Za kandidaturu za tu funkciju danas je najavio i bivši zastupnik HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Ivan Kujundžić.

Milijan Brkić još se nije izjasnio konkretno o svojoj kandidaturi. Na sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća nije došao.  

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, za kojeg se spekuliralo da će u petak u Sesvetama najaviti kandidaturu za predsjednika stranke, prema pisanju medija, od toga je odustao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!