Izborna je šutnja, kršenje se kažnjava

25.05.2019.

08:49

Autor: D.M./Hina/HRT

default error photo
Uoči sutrašnjih izbora zastupnika u EP, od ponoći do nedjelje u 19 sati na snazi je izborna šutnja. Za njezino kršenje zakon propisuje visoke novčane kazne - i do pola milijuna kuna.
Uoči sutrašnjih izbora zastupnika u Europski parlament, od ponoći je na snazi izborna šutnja. Traje do nedjelje u 19 sati. Đuro Sessa, predsjednik DIP-a za središnji Dnevnik HRT-a rekao je da s obzirom na dužinu kampanje, i stranke i sudionici mogu biti ponosni kako je protekla izborna kampanja. Izbornu šutnju nadziru na temelju primjedbi, kojih - kako kaže - nema puno. Za njeno kršenje zakon propisuje visoke novčane kazne - i do pola milijuna kuna.Za izborne šutnje zabranjena je naime svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata i neslužbenih rezultata izbora, u sredstvima javnog priopćavanja zabranjeno je objavljivanje fotografija, izjava i intervjua kandidata, odnosno nositelja lista. O tome trebaju voditi računa ne samo izborni sudionici, nego i mediji koji izbore prate, poručio je DIP.

Kazne za kršenje šutnje su ozbiljnih iznosa, upozorava potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić, pa navodi da je za fizičku osobu, dakle građanina, koja krši šutnju propisana kazna od tri tisuće kuna, za izbornog kandidata od 10 tisuća do 30 tisuća kuna, za pravnu osobu, a to su i stranke, od sto tisuća do pola milijuna kuna, a za odgovornu osobu u njoj od 10 tisuća do 30 tisuća kuna.

Kazne izriče prekršajni sud, ne DIP

Potpredsjednica DIP-a potvrdila je da će Povjerenstvo reagirati i na kršenje šutnje na društvenim mrežama, bilo da dobije prijavu ili samo to utvrdi. Ipak, napominje kako zbog prirode društvenih mreža, DIP ne može vidjeti sve, odnosno da će se sigurno dogoditi da nešto prođe i "ispod radara".  Potpredsjednica DIP-a pojašnjava i kako postoje stvari koje će biti vidljive biračima, a neće kršiti izbornu šutnju, primjerice izborni jumbo plakati.

Objasnila je i da sudjelovanje izbornih kandidata na subotnjem "Hodu za život" nije kršenje šutnje. "Kršenje šutnje bi bilo kad bi se taj kandidat predstavljao ili bi predstavljao program svoje liste, kada bi sredstva javnog priopćavanja objavila njegovu fotografiju u povorci Hoda", kazala je Fabijančić-Križanić.

Ovi su izbori posebni i zato što će se prvi put testirati mogućnost evidentiranja birača elektroničkim putem. Među šest gradova i općina gdje će se provoditi pilot projekt jest Varaždin. Iz sjedišta gradskog izbornog povjerenstva, varaždinske gradske vijećnice, javila se Sara Badžek:Nešto više od 3,8 milijuna hrvatskih birača u nedjelju odlučuje kojih će ih 12 zastupnika, od ukupno 396 kandidata, idućih pet godina zastupati u Europskom parlamentu. Osim u Hrvatskoj, biraju ih i u inozemstvu, u 46 država na 119 biračkih mjesta.

DIP: Mobilne aplikacije za kontrolu zapisnika i za uvid u izborne rezultate

Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je u subotu kako je pripremilo mobilne aplikacije za kontrolu zapisnika i za uvid u rezultate glasovanja na nedjeljnim izborima za Europski parlament - mIzbori. Aplikacija za uvid u rezultate glasovanja - mIzbori namijenjena je javnosti, a podatci će biti dostupni u nedjelju nakon 23 sata.

Obje aplikacije dostupne su za Andriod smartphone (Google Play ) i za iPhone (AppStore) te je za korištenje potrebno instalirati najnoviju verziju aplikacije ili nadograditi postojeću, upućuje DIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!