Nekoliko kršenja izborne šutnje; DIP upozorava na visoke novčane kazne

28.05.2021.

23:59

Autor: HRT/Hina/Dnevnik u podne

Izborna šutnja

Izborna šutnja

Foto: Patrik Macek/Dusko Jaramaz/Dusko Jaramaz / PIXSELL

Točno u ponoć počela je izborna šutnja uoči drugog kruga lokalnih izbora, a traje sve do nedjelje u 19 sati kada se zatvaraju biračka mjesta.

Do sad je prijavljeno nekoliko kršenja izborne šutnje vezano uz promidžbu koja zakonom danas nije dopuštena. Inače, u tijeku su posljednje pripreme za drugi krug lokalnih izbora. Sutra će birači dobiti maksimalno dva biračka listića. Iako je epidemiološka slika znatno bolja, vrijedit će ista pravila kao i prije dva tjedna, izvijestio je Šime Vičević.

U vrijeme predizborne šutnje zabranjeno je predstavljanje izbornih programa, nagovaranje birača da glasuju za određenu listu ili kandidata, objavljivanje procjena rezultata te izjava i intervjua kandidata. DIP je sve pozvao da se drže pravila.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima, a za kršenje izborne šutnje predviđene su kazne od 3000 kuna za fizičke osobe, do 30.000 kuna za kandidate pa sve do 500.000 kuna za pravne osobe.

Drugi krug izbora

U drugom krugu birači će izabrati 14 župana, gradonačelnika Zagreba, koji ima status županije, 56 gradonačelnika i 87 općinskih načelnika. Drugi krug održava se u ukupno 432 grada i općine, na gotovo 5500 biračkih mjesta. Pravo birati ima tri milijuna 231 tisuću birača, a tiskano je 4,1 milijun glasačkih listića.

Pred biračima na biračkim mjestima u drugom krugu lokalnih izbora naći će se najviše dva glasačka listića - plavi za župana i bijeli za izbor gradonačelnika ili načelnika. U pojedinim je lokalnim jedinicama netko od njih već izabran, pa će tako, primjerice u Zagrebu, birači dobiti samo jedan listić - za gradonačelnika.

Kandidati ovaj put na listiću neće biti poredani abecednim redom, već će prvi biti onaj tko je u prvom izbornom krugu bio uspješniji. Epidemiološke mjere bit će u drugome krugu jednake kao i u prvome, a na Banovini će ponovno biti postavljeno 25 šatora za izbore. 

Iste epidemiološke mjere

Iako su epidemiološke prilike znatno povoljnije nego prije 14 dana, na izbornu će nedjelju vrijediti iste mjere zaštite od koronavirusa kakve su vrijedile i tada, dakle maske obvezne, a razmak dva metra.

Preporučuje se nošenje vlastite olovke na biralište, dezinfekcija, što kraće zadržavanje na glasačkom mjestu.

I ove nedjelje na izborima moći će glasovati birači koji su u izolaciji i imaju COVID i oni koji su u samoizolaciji.

Izbore će motriti 8334 promatrača, većinu su ih (gotovo sedam tisuća) predložile političke stranke čiji se kandidati natječu na izborima, a samo 17 nevladine udruge.

Prve rezultate drugog izbornog kruga, Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će na svojoj mrežnoj stranici u nedjelju u 20 sati, a osvježavat će ih svakih 10 minuta.

Podatke o odazivu objavit će u podne i u 17 sati.

Visoke novčane kazne

Državno izborno povjerenstvo, među ostalim, podsjeća i na visoke novčane kazne u slučaju kršenja izborne šutnje:

Člankom 134. stavcima 2., 3., 4. i 5. Zakona propisano je da će se za prekršajpovredu izborne šutnje kazniti novčanom kaznom:

- od 3000,00 kuna fizička osoba,

- od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kandidat na izborima,

- od 100.000,00 do 500.000,00 kuna pravna osoba,

- od 10.000,00 do 30.000,00 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!