19:36 / 13.06.2020.

Autor: Tatjana Munižaba/T.V./Dnevnik/IMS/HRT

Izborne liste Restart koalicije

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Glavni odbor SDP-a potvrdio je izborne liste Restart koalicije. Davor Bernardić izrazio je uvjerenje da će osvojiti dovoljan broj mandata za sastavljanje čvrste i stabilne Vlade.
Glavni odbor SDP-a potvrdio je izborne liste Restart koalicije. Davor Bernardić izrazio je uvjerenje da će osvojiti dovoljan broj mandata za sastavljanje čvrste i stabilne Vlade. No, nije sve prošlo glatko - neki od predloženih odbili su biti na listama.

Bernardić: Pred nama je bitka za budućnost države

Izlaze u 10 izbornih jedinica, znači deset lista, 10 prvih mjesta, a samo jedno pripalo je ženi.  

- Uvod u ove izbore su bili europski izbori, nakon toga predsjednički izbori, sad smo pred parlamentarnim izborima, znači gem, set i čeka nas meč, rekla je Sabina Glasovac, prva na listi u IV. izbornoj jedinici.

Ne bi ni Sabina Glasovac, govori se, predvodila listu u četvrtoj izbornoj jedinici da se koordinatoru te jedinice nije dogodilo obiteljsko nasilje.

- Znam da je bilo puno pisanja o tome koje su moje osobne želje, preferencije u svjetlu zadnjih događaja. Ono što vam ja želim poručiti, moja jedina želja je pobjeda Restart koalicije, kaže Domagoj Hajduković, koordinator za IV. izbornu jedinicu. O svemu ostalom ću progovoriti kad za to budem spreman i hvala vam puno što to poštujete, dodao je.

Poštovao je i Davor Bernardić u svim ostalim jedinicama pravilo - koordinator - jednako prvi na listi. Pa Rajko Ostojić predvodi drugu, Davorko Vidović šestu, Erik Fabijanić osmu, Franko Vidović devetu, Arsen Bauk desetu.

- Danas imamo po anketi 64 mandata. To će nas zajedno sa potencijalnim koalicijskim partnerima, prvenstveno Čačićem, Reformistima i još nekim partnerima u Zagrebu i nacionalnim manjinama donijeti dobrih 77, 78 mandata, ističe Rajko Pstojić, potpredsjednik SDP-a

Za razliku od Biljane Borzan, Fred Matić pristao je biti prvi na listi za petu izbornu jedinicu. Iako se unaprijed zna da će saborskim zastupnicima mahati iz Brisela. Kao i župan Kolar iz Krapine ili župan Komadina iz Rijeke. No ipak su predvodnici lista u trećoj, odnosno sedmoj izbornoj jedinici.

Davor Bernardić, prvi u prvoj izbornoj jedinici i jedini je sve o izbornim listama znao prije sjednice Glavnog odbora.

- Danas sam siguran u pobjedu više nego ikad. Zašto? Jer imamo najkvalitetniji tim, imamo najbolje ljude, poručio je Bernardić. I zato danas želim poručiti vama, ljudima SDP-a i nasim koalicijskim partnerima - budite snažni i budite hrabri. Hrabrost, ustrajnost i iskrenost: To je SDP to je RESTART koalicija.
Jednostavno izađite i promijenite!

Neki su izašli već danas i promijenili liste. Ranko Ostojić, dosadašnji predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Joško Šupe, predsjednik šibensko-kninskog SDP-a i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, odbili su biti kandidati. 

Kako nisu željeli dodatno objašnjavati stranačkim kolegama na Glavnom odboru, tako nitko od njih nije želio ni novinarima dodatno pojasniti zašto su odbili  biti na izbornim listama. Neslužbano se može čuti kako je riječ o tome da ih nitko uoči današnje sjednice uopće nije obavijestio da bi na tim listama trebali biti.  S druge, pak, strane neki kažu da su nezadovoljni niskim pozicijama i da im je to bila kazna zato što su u unutarstranačkim previranjima bili protiv Davora Bernardića.

- A čujte, ljudi su vam emotivni. Mi smo svi drugari i prijatelji većina i naravno da razumijem ljude koji su očekivali možda neku bolju poziciju i tako dalje, ali to je život. Uostalom, imamo 300 kandidiranih tri su odustala. Od 300 ćemo naći nova tri, kaže Zlatko Komadina,  potpredsjednik SDP-a.

A tri takozvana kapitalca - Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović - za novi će se saborski mandat boriti s 14., zadnjeg mjesta na listi, a Joško Klisović s osmog, ali ne u prvoj, nego u trećoj izbornoj jedinici. U prvoj svoju novu saborsku sreću traži Gordan Maras. Ali s tek sa šeste pozicije, iako je dosad bilo uobičajeno da predsjednik najveće, zagrebačke organizacije bude među prva tri imena na listi.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!