Četvero kandidata u utrci za novog rektora Sveučilišta u Zagrebu

13:43 / 21.12.2021.

Autor: HRT/D.D.

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Izborno povjerenstvo za provedbu postupka izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu na svojoj je sjednici održanoj u ponedjeljak, 20. prosinca 2021. pregledalo pristigle prijedloge kandidatura u postupku izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu za sljedeće četverogodišnje razdoblje.

Sukladno s Uputama za postupak izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu, prijave pristupnika primale su se do petka 17. prosinca 2021. u 16 sati.

Izborno povjerenstvo utvrdilo je da su u postupku izbora rektora u mandatnom razdoblju 2022. – 2026. pristigle četiri prijave, koje je podnijelo četvero pristupnika: prof. dr. sc. Mirjana Hruškar s Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta, prof. dr. sc. Marijan Klarica s Medicinskoga fakulteta, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić s Građevinskoga fakulteta i prof. dr. sc. Tonći Lazibat s Ekonomskoga fakulteta.

Sukladno s Uputama za postupak izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu od 26. studenoga 2021., pristupnici su naveli, odnosno na zatvorenim omotnicama naznačili kojim vijećima područja i/ili vijećima sastavnica žele da se dostave zatvorene omotnice s njihovim programima i ostalim potrebnim dokumentima. Zaprimljene omotnice bit će dostavljene tim vijećima do 23. prosinca 2021. u 16 sati.

Izborne sjednice vijeća područja i vijeća znanstveno-nastavnih, odnosno umjetničkonastavnih sastavnica, sukladno s Uputama, održat će se do 20. siječnja 2021., nakon čega će Povjerenstvo utvrditi koji od pristiglih prijedloga ispunjavaju Zakonom i Statutom Sveučilišta u Zagrebu propisane uvjete.

Na izvanrednoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu koja će se održati u četvrtak 17. veljače 2022. uživo pristupnici će predstaviti svoje programe, a članovi Senata o izboru novog rektora odlučit će na izvanrednoj sjednici koja će se uživo održati u utorak 1. ožujka 2022.

Postupak izbora bit će proveden sukladno sa Statutom Sveučilišta u Zagrebu, a novi će rektor biti izabran tajnim glasovanjem natpolovičnom većinom ukupnoga broja članova Senata. Svim sjednicama Senata na kojima će se provoditi postupak izbora rektora predsjedat će najstariji prisutni član ovoga tijela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!