14:52 / 07.06.2019.

Autor: HRT

Izdan nalog za raspisivanje tjeralice protiv Zdravka Mamića

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Osječki sud će u ponedjeljak Ministarstvu pravosuđa dostaviti svu potrebitu dokumentaciju radi pokretanja postupka Mamićeva izručenja iz BiH.
Županijski sud u Osijeku izdao je nalog za raspisivanje tjeralice za Zdravkom Mamićem. Dokumentaciju potrebnu za pokretanje postupka sud će Ministarstvu pravosuđa dostaviti u ponedjeljak.

Podsjetimo, 21. svibnja potvrđena je druga USKOK-ova optužnica protiv Mamića i još šestorice okrivljenih koji se terete da su Dinamo oštetili za oko 200 milijuna kuna. Tada je Mamiću, koji je u bijegu u BiH, određen i istražni zatvor.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da je hrvatska policija tu da u svakom trenutku u okviru svojih zakonskih nadležnosti da podršku u provedbi onoga što je odredio sud i eventualno Ministarstvo pravosuđa.Nakon što je sud danas zaprimio rješenje predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, kojim je kao neosnovan odbijen zahtjev optuženika Marija Mamića i Nikkyja Arthura Vuksana za izuzeće predsjednika osječkog Županijskog suda Zvonka Vrbana u postupanju u ovom predmetu, stekli su se procesni uvjeti da se nastavi s radom prema potvrđenoj optužnici, izvijestili su sa Županijskog suda.

Kako je 6. lipnja sutkinja Azra Salitrežić, koja je bila zadužena za ovaj kazneni predmet, Uredu predsjednika suda podnijela zahtjev za njezin otklon s ovog slučaja predsjednik Županijskog suda je 7. lipnja prihvatio zahtjev sutkinje, "iz razloga što je dala valjane argumente za svoj otklon, sve u svrhu izbjegavanja svake sumnje u neovisnost i nepristranost u odlučivanju navedene sutkinje u tom kaznenom predmetu", ističu na sudu. Napominju kako je istim rješenjem predsjednik suda naložio administratoru E-spisa da ponovi automatsku dodjelu tog kaznenog predmeta, kako bi algoritam nasumce spis dodijelio u rad drugom sucu.

Elektroničkim je putem određeno da će novi sudac biti Davor Mitrović koji je zaprimio kazneni spis i odmah izdao nalog za raspisivanje tjeralice protiv prvooptuženog Zdravka Mamića, kojemu je optužno vijeće 21. svibnja odredilo istražni zatvor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!