15:04 / 06.06.2018.

Autor: S.M./Hina

Izdan nalog za uhićenje Zdravka Mamića

-

-

Foto: - / -

Osječki Županijski sud, na temelju nepravomoćne presude kojom je Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora, dao je nalog za njegovo uhićenje, doznaje se na sudu.
Osječki Županijski sud, na temelju nepravomoćne presude kojom je Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora, dao je nalog za njegovo uhićenje, doznaje se na sudu.

Nakon što MUP utvrdi na kojem je graničnom prijelazu okrivljenik napustio Hrvatsku, jer se prema postojećim podacima nalazi u Bosni i Hercegovini, sud će policiji dati nalog za raspisivanje međunarodne tjeralice, na temelju koje Mamić može biti uhićen u bilo kojoj zemlji izvan EU-a. Ako se okrivljenik zatekne u nekoj članici EU-a, izdat će se europski uhidbeni nalog, kazao je Hini glasnovornik suda Miroslav Rožac.

Nakon što hrvatske pravosudne vlasti raspišu međunarodnu tjeralicu, od vlasti BiH ovisit će hoće li ga izručiti s obzirom na to da Mamić ima dvojno državljanstvo. Bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama Zdravko Mamić nepravomoćno je osuđen na šest i pol godina zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenja štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna.

Prema hrvatskim zakonima, osobe osuđene na kaznu zatvora od pet godina i više trebaju odmah biti pritvoreni. No Mamić je iz Međugorja poručio da se ne vraća u Hrvatsku i da će se iz Hercegovine "boriti" do pravomoćnosti presude. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!