Izglasana Vlada Andreja Plenkovića

22.07.2020.

19:38

Autor: M.Klaić/T.Munižaba/Dnevnik/IMS/HTV

default error photo
Plenković je u Saboru predstavio članove buduće Vlade i njezin program.
Vlada premijera Andreja Plenkovića i njen program dobili su večeras povjerenje Hrvatskog sabora, a potom su prisegnuli. Potporu je iskazalo 76 zastupnika, 59 ih je bilo protiv, a suzdržanih nije bilo. Plenković je poručio da će nastojati opravdati dobiveno povjerenje. Prva sjednica nove Vlade bit će sutra.

Rasprava o vladinom programu trajala je od prijepodneva. Nakon klubova zastupnika i pojedinačne rasprave, navečer se zastupnicima opet obratio Plenković. Zahvalio se onima koji su mu izrazili potporu, ali i onima koji su izrazili kritiku. Rekao je i da je Vlada u prošlom mandatu radila na tome da ne dođe do njene destabilizacije. Istaknuo je da je stvorena većina s kojom će provesti program oko kojeg su se usuglasili. Priznao je da ga je iznenadilo što nitko od vođa oporbe nije pristao na njegov poziv na sastanak. Kazao je među ostalim da će biti otvoreniji za oporbene prijedloge. Nakon toga su uslijedile replike zastupnika, a Plenković im je odgovarao.

Prisegnuli zastupnici Šimpraga i Ivanović 

Nakon što su prisegnuli premijer i članovi Vlade, prisegnuli su i Anja Šimpraga i Goran Ivanović koji u zastupničkim redovima SDSS-a i HDZ-a mijenjaju Borisa Miloševića i Natašu Tramišak. Milošević je u novoj Vladi na dužnosti potpredsjednika Vlade, a Tramišak je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU. Osim toga, za potpredsjednika Odbora za europske poslove Sabor je jednoglasno izabrao Bojana Glavaševića.Rasprava o Vladinom programu i ministrima trajala je 13 sati. Bilo je prijavljeno 60-ak zastupnika. Oporba je poručila da će biti konstruktivna i oštra. Tiijekom rasprave oporbeni zastupnici iznosili su zamjerke na program nove Vlade i mandatara, a vladajući su ih hvalili.  Plenković siguran u 76 ruku

Bez nervoze Andrej Plenković stigao je u Sabor. Siguran je u 76 ruku za svoju Vladu.

- Bit će izazova ogromnih, i javnih i zdravstvenih i ekonomskih i financijskih. Imamo više političkog iskustva danas nego prije i to sigurno olakšava rad. Vlada je homogena, parlamentarna većina kompaktna, poručio je.

Od novih ministara očekuje da dobro povuku. Nova lica u Vladi već imaju planove..

- Čekamo smjernice Europske komisije. Sredstva koja će biti upotrijebljena za likvidnost tvrtki, za očuvanje radnih mjesta, za brži oporavak gospodarstva i ono što je važno, za jačanje zdravstvenog sustava i zdravstvene skrbi, poručila je danas Nataša Tramišak, kandidatkinja za ministricu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

- Mislim da će vrijeme koje dolazi biti dosta izazovno u ekonomskom smislu i zapravo to predstavlja, ja bih rekao, možda i najveći izazov u mojoj dosadašnjoj karijeri, rekao je uoči sjednice Sabora Tomislav Ćorić, kandidat za ministra gospodarstva i održivog razvoja.

Plenković: Ove godine gospodarski pad, sljedeće snažan oporavak.

Plenković je za saborskom govornicom poručio kako bi u ovoj godini, u odnosu na lani, Hrvatska mogla pretrpjeti gospodarski pad od oko 10 posto, no već sljedeće godine očekuje se snažan oporavak po stopi iznad šest posto.

Po procjenama Europske komisije mogli bismo rasti čak za 7, 5 posto u 2021. godini, rekao je.

Naglasio je kako će u tom pogledu Vladin prioritet biti da nakon Europskog vijeća i ispregovarane 22 milijarde eura te europskog programa za oporavak u potpunosti iskoristi ta sredstva kao dodatnu snažnu polugu za oporavak gospodarstva.

Najavio je kako će njegova Vlada, koju bi Sabor trebao potvrditi u četvrtak, sa sjednice u petak poslati zakonski prijedlog o obnovi Zagreba i njegove okolice od potresa. Štete se procjenjuju na 11, 5 milijardi eura, podsjetio je.

Upozorio je da će se Hrvatska morati i dalje nositi s posljedicama pandemije koronavirusa, koja u svijetu ne jenjava, nego se, naprotiv, ubrzava.

- Pandemija će još biti s nama pa trebamo ostati odgovorni i pridržavanjem mjera naučiti živjeti s virusom, rekao je Plenković naglašavajući kako jedino zajedno, uz oslanjanje na struku i znanost, možemo uspješno prebroditi ovo zahtjevno vrijeme i osigurati gospodarski oporavak Hrvatske.

Pozdravio je sve zdravstvene djelatnike i ostale službe koje se bore da bi u pandemiji spasili svaki život.

Stvoriti uvjete za 100.000 novih radnih mjesta, povećanje prosječne i minimalne plaće te dodatna porezna rasterećenja, neki su od ciljeva iz programa nove Plenkovićeve Vlade do 2024. godine.

Pet je temeljnih programskih područja, odnosno prioriteta koji će joj biti vodilja: socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost.

Za članove svoje Vlade, koje je predstavio Saboru, Plenković kaže da su tim iskusnih i profesionalnih ljudi sa svojim karijerama.Zatražene stanke

Zakuhalo se odmah na početku sjednice i umjesto predstavljanja i rasprave o novoj Vladi, gotovo svi klubovi tražili su stanku od najmanje jedan sat, kako bi proučili njezin program. Nedopustivo je, ustvrdili su, da Vladin program dobiju sat prije."Nova Vlada ispunit će velika reformska očekivanja"

Dolazeći na sjednicu Hrvatskog sabora, Plenković je poručio kako je svjestan da su reformska očekivanja sada puno veća i da će ih njegova nova Vlada ispuniti.

Komentirao je i tvrdnje nekih analitičara da će novac iz EU-a biti iskorišten za neke partikularne interese, izjave koalicijskog partnera SDSS-ova Milorada Pupovca o odlasku na obilježavanje "Oluje" i odgovor iz Ureda predsjednika Republike na navodni ručak Zorana Milanovića u jednom restoranu na dan konstituiranja Sabora na koji je odbio doći, koji je Plenković ocijenio bizarnim. Opširnije

Članice prvoga ženskog kluba u Saboru darivale Jandrokovića

Članice prvoga ženskog saborskog Kluba u četvrtak su, na početku zasjedanja, uručile dar predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću: butelju vina, dezodorans i kemijsku olovku.

Dalija Orešković (SSIP) poklonila mu je butelju vina, Anka Mrak Taritaš (Glas) hrvatski dezodorans, radi higijene u epidemiološkim okolnostima, a Marijana Puljak (Pametno) kemijsku olovku da može zabilježiti da ima prvi ženski klub u povijesti hrvatskog Sabora.

Jandroković im je zahvalio na darovima.

Umjesto Darija Zurovca (Fokus), za kojeg se očekivalo da uđe u novi saborski Klub s Dalijom Orešković (SSIP) i Marijanom Puljak (Pametno), u taj je Klub ušla Anka Mrak Taritaš (GLAS) čime je oformljen prvi ženski klub u Saboru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!