07:12 / 31.10.2019.

Autor: M.Š./Hina

Izglasane izmjene Zakona o poštanskim uslugama

-

-

Foto: - / -

Sabor će glasovati o amandmanima koje se odnose na izmjene vezane za prostorno uređenje i gradnju a u podne će biti glasovanje o raspravljenimtočkama.
Saborsku raspravu o tumačenju članka Zakona o poljoprivrednom zemljištu oporba je u četvrtak iskoristila kako bi još jednom kritizirala taj zakon kojim se, među ostalim, uređuje raspolaganje poljoprivrednim zemljištem.

Mostov Miro Bulj tvrdi da je u upravljanju poljoprivrednim zemljištem napravljen kaos "od Slavonije do Dalmacije" te da se ne zna tko dodjeljuje zemljište i na koji način se njime raspolaže.

Brine ga i što zakon omogućava da stranci kupuju zemlju od 2020. ustvrdivši kao će strani kapital preuzeti poljoprivredna zemljišta.

Nezavisni Tomislav Žagar, koji je tražio tumačenje zakonskog članka, kazao je kako općinskim odnosno gradskim vijećima koja trebaju donositi program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem nije do kraja jasan postupak donošenja programa i da je zato zatražio pojašnjenje.

Dosad je 410 jedinica podnijelo zahtjev na suglasnost svojih programa za raspolaganjem zemljišta, suglasnost od ministarstva dobilo 205 što znači da ih je 50 posto još uvijek u obradi, a tome je tako zbog nedoumica u primjeni propisa, kazao je Davor Vlaović (HSS).

- Poljoprivredni proizvođači ne znaju što će se dogoditi s poljoprivrednim zemljištem koje obrađuju, čekaju i nisu nigdje, ni na nebu ni na zemlji, ocijenio je Željko Lenart (HSS).

HSS-ovci su podsjetili i na interpelaciju o radu Vlade u vezi produljenja moratorija na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima za tri godine.

Alen Prelec (SDP) ustvrdio je da neki zakoni lijepo izgledaju na papiru ali da u praksi izgledaju drugačije - neki uvode red, a neki nered.

Izmjenjen Zakon o poštanskim uslugama

Hrvatski sabor u četvrtak je većinom glasova izmijenio Zakon o poštanskim uslugama kojim će se smanjiti neopravdane razlike u cijenama prekogranične dostave paketa, osobito u udaljenim i rijetko naseljenim područjima.

Tim izmjenama se zakonodavstvo Hrvatske usklađuje sa zakonodavstvom Europske unije te se očekuje da će utjecati na nastavak trenda rasta paketnih pošiljaka i elektroničke trgovine u Hrvatskoj.

Većinom glasova donijesene su i izmjene dva zakona iz sektora graditeljstva: Zakona o prostornom uređenju i gradnje te Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju.
Promjenama tih zakona smanjuje se birokracija i administrativne barijere u djelatnosti prostornog uređenja i gradnje, odnosno administrativno se rasterećuju profesije "inženjer gradilišta" i "voditelj radova".

Zakonskim izmjenama, među ostalim, obvezno članstvo u komorama arhitekata, inženjera građevinarstva, strojarstva i elektrotehnike za inženjere gradilišta i voditelje radova (oko 5500 osoba), zamijenilo bi se neobveznim upisom u imenik komora.

Hrvatski sabor donio je i Zakon o potvrđivanju Konvencije o tripartitnim konzultacijama radi promicanja provedbe međunarodnih radnih standarda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!