08:35 / 13.12.2018.

Autor: P.F./S.M./HRT

Izglasovan zagrebački proračun s rezultatom 26:24

Foto: Grgur Zucko/Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: Grgur Zucko/Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Skupštine Andrija Mikulić očekuje njegovo prihvaćanje, no oporba smatra da se to neće dogoditi, osim ako se opet nije, kako kažu, politički trgovalo i novcem Zagrepčana kupovalo glasove.
Grad Zagreb dobio je proračun za 2019. godinu. Nakon višesatne rasprave, prekidane nizom stanki, zagrebačka Gradska skupština prihvatila je proračun vrijedan 8 milijardi i 190 milijuna kuna. Glasovalo je 50 zastupnika Gradske skupštine. Rezultat je 26 glasa za i 24 protiv. Nitko nije bio suzdržan. Za donošenje proračuna bilo je potrebno 26 glasova.  Na skupštini se pojavio i Milan Bandić, koji je na nekoliko sati izašao iz bolnice i zatim se vratio.Ilija Ćorić (HSS), Jozo Milićević (nezavisni) i Miroslav Polovanec (HSLS) tri su ruke koje je Milan Bandić tražio i koje su pomogle kako bi proračun bio izglasovan. Naime, nakon što je pukla koalicija Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića i Neovisnih za Hrvatsku bila je upitna većina. Ilija Ćorić izbačen iz HSS-a, objavio je na izvanrednoj konferenciji predsjednik stranke Krešo Beljak.  Jozo Miličiević isključen je iz Nezavisne liste Zagreb - NLZG, a Miroslav Polovanec iz HSLS-a.  

- Polovanec obrazložio zašto nije glasovao protiv proračuna
- Stanke u raspravi o proračunu; Mrak-Taritaš iznosi "tri scenarija" 
-
Otvoreno: Hoće li Zagrepčani na nove izbore 

"Cijelo vrijeme sam govorio da sam optimističan, da vjerujem u projekte i hvala dragom Bogu i svim zastupnicima da je prevladao razum." Rekao je to predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić nakon izglasavanja gradskog proračuna za 2019. "teškog" 8 milijardi i 190 milijuna kuna. Mikulić je ponovio da ako netko ima saznanja da su rađeni ustupci "sa strane", dužan je to prijaviti nadležnim institucijama."HSLS je glasovao prema odluci stranke, a to je da glasujemo protiv proračuna, ali svaki zastupnik ima svoj osobni mandat. Svi članovi HSLS-a koji su glasali za proračun više nisu članovi našeg Kluba", rekao je predsjednik stranke i gradski zastupnik HSLS-a Darinko Kosor. Naime, zastunik HSLS-a Miroslav Polovanec glasovao je za proračun.Svatko živi u svojim cipelama, u svojoj koži i sa svojim očima. Svatko se treba ujutro pogledati u ogledalo ili već kad dođe doma, i zna zašto je to napravio. Amsterdamska koalicija počiva na činjenici da u njoj nema mjesta za one koji su u koaliciji s gospodinom Bandićem, odnosno s HDZ-om, i na državnoj razini i na razini Grada Zagreba, rekla je čelnica i zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš. Dodala je da je vjeruje da će predsjednik HSS-a Krešo Beljak povući određene poteze potiv HSS-ovo zastupnika Ilije Ćorića koji je glasovao za proračun.  "Pridonijeli smo razotkrivanju licemjerstva politike. U Skupštini funkcionira tzv. oporba. Još ima ruku koje su bile spremne podržati proračun, one će se razotkriti u drugoj fazi plana - kad se pokaže konkretna politička potreba. Gospodin Darinko Kosor, Krešimir Beljak održali su riječ koju su dali Plenkoviću i Bandiću", kazao je Zlatko Hasanbegović. Kosor i Beljak su politički mrtvi, samo to još nitko nije rekao", dodao je Hasanbegović.


Bandić uoči Skupštine: Da sutra umrem, napravio sam dovoljno

Odgovarajući na novinarsko pitanje, uoči Skupštine gradonačelnik Bandić je rekao da njegov dolazak na sjednicu nije riskiranje vlastitog života. "Riskiranje vlastitog života je to što sam živ. Koliko sam ja toga proživio, već davno bih trebao biti mrtav". Na pitanje ima li "26 ruku" u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, kazao je: "Ako ne bude 26 ruku, bit će izbori. Pa što onda, pa i izbori su legitimni". Smatra da mu "politički život nije na kocki". "Da sutra umrem, napravio sam dovoljno. Dragi Bog me može uzeti sutra. Da svi naprave koliko i ja, ova Hrvatska bi puno bolje izgledala. Vjerujte mi.", rekao je zagrebački gradonačelnik i otišao na sjednicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!