Izglasovan zakon u udžbenicima

14.12.2018.

07:35

Autor: M.M./S.M./HRT

default error photo
Hrvatski sabor s 81 glasom "za", 19 suzdržanih i tri "protiv" donio je Zakon o udžbenicima zbog kojeg je proteklih tjedana iskrilo u vladajućoj koaliciji.
Hrvatski sabor s 81 glasom "za", 19 suzdržanih i tri "protiv" donio je Zakon o udžbenicima zbog kojeg je proteklih tjedana iskrilo u vladajućoj koaliciji.

Protiv tog HNS-ova zakona bili su zastupnici Neovisnih za Hrvatsku dok su suzdržani bili SDP-ovci, HDZ-ov Miroslav Tuđman, nezavisni Marko Vučetić, Goran Aleksić (Snaga) te IDS-ovci i Glas.

Vladajuću većinu držali su, među ostalima, i Mirando Mrsić (Demokrati), nezavisni Tomislav Žagar te SDP-ov Joško Klisović.

HNS-ov Zakon o udžbenicima predviđa lakše školske torbe i više digitalne nastave, a za roditelje jeftiniju kupnju.

Taj zakon prvi put definira najvišu cijenu i masu kompleta udžbenika po razredima, tako primjerice svi obvezni udžbenici i radni materijali od prvog do četvrtog razreda osnovne škole ne bi smjeli biti teži od tri kilograma, niti skuplji od 460 kuna. Udžbenici za peti i šesti razred mogli bi težiti pet kilograma, a za sedmi i osmi šest kilograma.

Robert Jankovics iz Bandićeva kluba zahvalio je rekavši kako to čini uime stotinu tisuća roditelja te naglasio da je riječ o važnoj demografskoj mjeri.

Vlada pak nije prihvatila amandman Branka Hrga (HDS) na Zakon o udžbenicima da se tableti ne uvode do šestog razreda, sam Hrg svoj je amandman objasnio činjenicom da djeca ionako previše vremena provode na tabletima i mobitelima te dodao kako će odustati od tog amandmana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!