Izgorio Reto centar u zagrebačkoj Dubravi, potreban je građevinski materijal

05.01.2023.

16:57

Autor: Dinko Kreštalica/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Izgorio Reto centar u Dubravi

Izgorio Reto centar u Dubravi

Foto: HTV / HRT

U požaru koji je izbio jučer u jutarnjim satima izgorjela je zgrada Reto centra u zagrebačkoj Dubravi. Riječ je o centru za rehabilitaciju osoba s problemom ovisnosti. Zgrada je potpuno uništena. Sada je najpotrebnije što prije ukloniti objekt, a poslije će trebati građevinskog materijala.


Tek nakon što je vatra ugašena, vide se pravi razmjeri štete.

Sve je počelo u maloj drvenoj kućici za molitvu, a požar je izazvala stara neispravna grijalica.  

- Odjedanput je to stvarno buknulo, u 30 sekundi se to zapalilo, zapalio se madrac, krevet ta grijalica. Odjednom je uhvatilo i drvo,  gore je bio jedan veliki bazen, rekao je korisnik Centra Luka Ivanković.

Zatim se požar proširio na glavni objekt Centra za rehabilitaciju. 

- Nema tu puno spasa, mora se sad, nažalost, sve to srušit, uništit i izgradit novi objekat, rekao je Siniša Lončarić, korisnik Centra.

U ovom su prostoru održavali zajedničke sastanke, molitve, druženja, a iznad su se nalazile spavaonice za 10 korisnika.

- Mi smo neprofitan centar, nismo pomagani niti od države niti od bilo koje druge financijske strukture. Isključivo radimo sami za svoje potrebe i tu smo sad u situaciji gdje je, evo, treba nam pomoć. kazap je Lončarić.

- Kad imamo materijal, nama je to dio terapije, imamo dobru ekipu uvijek, okolni centri su ponudili pomoć u ljudstvu. Imamo ljude i možemo napraviti i podignuti sve, rekao je Marijo Bandić, predsjednik Udruge Reto centar Zagreb.

Za početak im je najvažnije što prije ukloniti materijal izgorenog objekta, a za to je potrebna teška mehanizacija. Ostalo će, kažu, sami jer njima je rad uz duhovnu komponentu svakodnevni dio terapije.

- Puni su nam smještajni kapaciteti, ne možemo primiti ni jednog novog momka, imamo na čekanju par ljudi, a nama je to u principu, zato ovdje radimo i živimo, rekao je Bandić.

Ne traže novčanu pomoć, nego mole ljude koji mogu, da im doniraju građevinski materijal da što prije izgrade novu zgradu i nastave pomagati ovisnicima koji su u potrebi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!