Izgorio stambeni dio kapucinskog samostana u Karlobagu

30.03.2022.

17:23

Autor: Regionalni dnenik/Vijesti/P.F./HRT

Požar u samostanu

Požar u samostanu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Sinoć je buknuo požar u samostanu svetog Josipa u Karlobagu starom više od 300 godina. Vatra je progutala krovište i stambeni prostor. Žrtava, srećom, nije bilo, a vrijedne umjetnine sklonjene su na vrijeme.


Prije nego što se požar rasplamsao, gvardijan samostana fra Drago Vrhovac osjetio je dim koji se proširio hodnicima. Pronašao pje rostoriju iz koje se dimilo te je zvao vatrogasce.

Pripadnicima DVD-a Karlobag u pomoć su pritekli i djelatnici HEP-a s hidrauličnom platformom, te vatrogasci iz Gospića i Senja. Njih šesnaest sa 6 vatrogasnih vozila. Vatrogasci su požar brzo zauzdali, a u gašenju su pomogli i neki mještani.

U požaru je stradalo cijelo stambeno krilo samostana, a od vode blagavaonica, kuhinja i podrumske prostorije.

Objekt najprije treba privremeno zaštititi jer stiže kiša i bura koje stvaraju nove brige i prije sanacije koja će biti iznimno zahtjevna.

Samostansko blago vatra nije uništila - vrijedne slike i knjige spašene su. 

- Sve vrijedne stvari na vrijeme smo odnijeli u crkvu - slike, knjige i drugo. Ona nije zahvaćena, rekao je fra Drago Vrhovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!