Izgubljena arbitraža, ali šteta za proračun je znatno smanjena

06.07.2022.

19:21

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Zgrada INA-e

Zgrada INA-e

Foto: HTV / HRT

Hrvatska je izgubila arbitražni postupak oko Ine koji je pokrenuo MOL - u sporu u kojemu je MOL tvrdio da vlada nije poštovala svoje obveze iz ugovora o plinskom poslovanju. Riječ je o ugovoru iz 2009. godine. S obzirom na to da je odbijen velik dio zahtjeva mađarske tvrtke, potencijalna financijska šteta za proračun bitno je smanjena.

Gotovo devet godina trajala je ova pravosudna bitka u Washingtonu, a MOL-ovi su zahtjevi na sudu, ističe premijer, samo manjim dijelom prihvaćeni.

- Od ukupnoga zahtjeva MOL-a koji je iznosio 1,1 milijardu dolara, znači to je bio ukupni zahtjev MOL-a, arbitražni sud je dodijelio MOL-u 184 milijuna dolara. Sud je odlučujući o zahtjevu MOL-a u velikom dijelu odlučio u hrvatsku korist, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Sudska odluka u korist MOL-a odnosi se na propust Hrvatske da liberalizira tržište plina, u razdoblju od 2011. do 2014. Iako je država izdvojila podzemno skladište plina Okoli, nikad nije preuzela trgovanje plinom koje je tada imalo gubitke.

Reakcije na arbitražu stižu sa svih političkih strana. Krivnja počinje s Ivom Sanaderom - kaže SDP-ovac Peđa Grbin.

- Tadašnji HDZ-ov premijer, predsjednik Vlade je potpisao jedan koruptivni sporazum koji danas Hrvatsku a time i hrvatske građane košta milijarde. A ako mi taj novac isplatimo onda nitko neće morati postavljat pitanje kako Viktor Orban i Mađarska uspijevaju održat ovako nisku cijenu goriva za mađarske građane.

U Saboru se traže krivci i za sve naknadne odluke i propuste poput izbjegavanja nagodbe s MOL-om.

- Veliki dio odgovornosti leži i na hrvatskoj strani, ne samo na mađarskoj, nego i na nemaru, na neodgovornom ponašanju hrvatske politike, ističe Stephen Nikola Bartulica iz Domovinskog pokreta.

- Mi ga nismo smjeli izgubit, mi nismo smjeli doći u tu situaciju. Što Hrvatska može napravit ? Hrvatska se može riješit HDZ-a pa Hrvatska više neće plaćat u milijardama njihove korupcijske afere, rekla je Sandra Benčić iz Možemo!.

Kao odgovor na MOL-ovo pokretanje arbitraže 2013., Vlada Zorana Milanovića pokrenula je arbitražu u Ženevi 2014. I nju je Hrvatska izgubila, pa je lani zatražila reviziju, i to nakon presude Vrhovnog suda kojom su Sanader i Hernadi proglašeni krivima za korupciju. Sve je to bilo nepotrebno, kaže Radimir Čačić.

- Samo politikanti, najprimitivniji kao što je to svojedobno bio Ivan Vrdoljak, koji je to pokrenuo kojem je sasvim svejedno što su državni novci je to mogao napraviti.

Poslije se, kaže, arbitraža mogla i prekinuti, ali na njoj je inzistirao Most.

- Petrov i Grmoja su tada izašli van i direktno su krivi, još uvijek se moglo zaustavit, za ovih nekoliko milijardi, dal će ih oni vratiti - pa neće.

Iz Mosta odgovaraju na prozivanja.

- Samo čudnovate osobe mogu a da su involvirane u procesu govorit odnosno prognozirt negativan ishod samog tog procesa. Nije bila sama arbitraža, mi smo branili stav da bi to trebalo do kraja ishodit, poručuje Zvonimir Troskot iz Mosta.

Pokušaj iz 2016. da Vlada od MOL-a otkupi dionice Ine propao je jer je hrvatsku ponudu, kaže Plenković, Mađarska odbila kao prenisku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!