20:47 / 03.07.2019.

Autor: Ruža Ištuk/HRT

Izigravaju li županije zakon o zdravstvenoj zaštiti

-

-

Foto: - / -

U koordinaciji hrvatske obiteljske medicine optužuju brojne županije i Grad Zagreb da ne žele provesti novi zakon o zdravstvenoj zaštiti koji se trebao početi primjenjivati od srpnja.
U koordinaciji hrvatske obiteljske medicine tvrde da samo 8 županija provodi zakon. Apeliraju na ministra i premijera da hitno nešto poduzmu, jer tvrde, upravo HDZ-ovi župani ne provode zakon.

Dijagnoza je nedvojbena. 

- Rok od 30 lipnja 2019 je istekao, a neke županije i dalje svjesno izigravaju i ignoriraju ovaj zakon, upozorava Vikica Krolo, predsjednica KoHOM-a.

- Svijet zove, tržište rada je otvoreno, mladi nam ne dolaze, mi kao struka propadamo, tvrdi Nataša Ban Toskić, dr. med., specijalistica obiteljske medicine, KoHOM.

I dok većina županija nije ni raspravila ni prihvatila provedbu zakona o tome tko će i pod kojim uvjetima u ordinacije, neki su povećali cijenu zakupa do 3, 4 puta. U Zagrebu najam iznosi 70 kuna po četvornom metru.

- Ali će se tu cijena najma meni osobno sa 1800 kuna popeti na otprilike 4000 kuna, kaže Ines Balint, dr. med., specijalistica obiteljske medicine.

- Karlovačka i Zagrebačka županija su to shvatile doslovno da one mogu od liječnika hraniti svoje ravnatelje. Karlovac koji ima 120 000 stanovnika, ima 6 domova zdravlja znači 6 ravnatelja, navodi Krolo.

5 domova zdravlja je i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na malo više od 122 000 stanovnika, a o zakonu se nije raspravljalo. Župan kaže - ne ignoriraju zakon.

- Već sad mogu reći da će prijedlog županijskoj skupštini biti da 25 posto ordinacija ostane u domu zdravlja, dakle maksimalni postotak, kaže Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan.

- Najveći problem kao i u drugim županijama čini nam utvrđivanje naknade za korištenje prostora domova zdravlja od strane ordinacija.

Liječnici apeliraju na premijera i ministra da nešto poduzmu.  Ministar odgovara.

- Zakon ne može nitko ignorirati ni liječnici, ni ministar ni župani u utorak imam sa svima njima sastanak i svi ćemo se morati držati zakona. Otpor uvijek postoji prema nečemu novome, vidjet ćemo koji su to problemi, sigurno će biti riješeni, ali svi moraju poštovati slovo zakona, kazao je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

U KoHOM-u će, ističu, već sutra zatražiti upravni i zdravstveno-inspekcijski nadzor nad radom županija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!