Sabor se izjašnjava o amandmanima na proračun

31.05.2023.

Zadnja izmjena 13:08

Autor: T.V./HRT

Sabornica

Sabornica

Foto: HTV / HRT

Činjenica da Vlada nije prihvatila njihovih gotovo 170 amandmana na rebalans državnoga proračuna, nije u srijedu spriječila saborsku oporbu u pokušaju da još jednom ukaže na vrijednost tih amandmana i potrebu njihova prihvaćanja.

No, Vladini predstavnici nisu promijenili stav, redom su ponavljali da se amandman ne prihvaća i da su sredstva planirana za određene mjere dostatna.

Takav je odgovor dobio Mostov Marin Miletić koji je tražio da se pozicija Državnog izbornog povjerenstva (DIP) pojača za 150.000 eura i nabavi softwer koji bi lokalnim jedinicama omogućio korištenje e-referenduma za sva njima bitna pitanja.

Istu je sudbinu podijelio niz amandmana Marije Selak Raspudić (Most) koja je, među inim, tražila jače demografske mjere, više sredstava za borbu protiv korupcije, za borbu protiv trgovanja ljudima, za mentalno zdravlje djece, za kibernetičku sigurnost.

- Za kibernetičku sigurnost imamo samo 796 eura, no da bi se zaštitila, Hrvatska mora više ulagati u tu sigurnost, kazala je i zatražila da se stavka poveća za 100.000 eura.

Od oko 170 oporbenih amandmana na rebalans, većinu su podnijeli Mostovi zastupnici, Selak Raspudić 40, Miletić 33, a Miro Bulj njih 27, većina ih je okrenuta potrebama Sinja. Traži da država izdvoji po tri milijuna eura za natkrivanje bazena u Sinju, koji ove godine slavi 70. godišnjicu, te za Arheološku zbirku Franjevačkog samostana.

Miletić: Riječka vlast u Titov Galeb je "ulupala" 100 milijuna kuna

Klub Mosta tražio je pak da država izdvoji dva milijuna eura za sanaciju podruma Dioklecijanove palače, dok Bulj sedam milijuna kuna traži za sanaciju krova stadiona Poljud.

Skromnije novčane iznose tražio je Miletić, samo 10.000 eura za Kulturni centar Kalvarija, 200. 000 za obnovu Klobučarevićeva trga.

- Tražimo Ministarstvo kulture da nam pomogne jer se Rijeka i njen gradonačelnik bave revitalizacijom Galeba, Titovog broda, "ulupao" je 100 milijuna kuna i sad kažu da ne znaju kad će biti gotov, kazao je zastupnik.

Svoje je amandmane snažno zagovarala i Sabina Glasovac (SDP), uz ostalo, tražila je da država osigura dodatnih milijun eura za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji, isto toliko za prevenciju nasilja nad i među mladima, te još 100.000 eura za programe za mlade.

Antolić Vupora: Bez profesionalca, udruge za zaštitu potrošača ne mogu funkcionirati

Barbara Antolić Vupora (SDP) tražila je da država izdvoji 300.000 eura za udruge za zaštitu potrošača i zapošljavanje barem jednog djelatnika u regionalnim centrima. Bez jednog profesionalca udruge nisu u stanju funkcionirati, ne mogu štiti potrošačka prava, argumentirala je.

Sabor se danas izjašnjava o amandmanima, o njima će glasovati u iduću srijedu, 7. lipnja kada će donijeti rebalansirani proračun. Za očekivati je da će Sabor slijediti Vladin primjer i od oko 170 amandmana na rebalans prihvatiti samo onaj HDZ-ova Gorana Ivanovića kojim će Osijek od države dobiti 600.000 eura za borbu protiv komaraca. .

Vladina je predstavnica odbila i većinu amandmana na izmjene Zakona o prostornom uređenju, jedan od rijetkih koji je u cijelosti prihvaćen je onaj Marije Jelkovac (HDZ) da će se Državni plan prostornog razvoja i Prostorni plan isključivog gospodarskog pojasa donijeti do 31. prosinca 2016.

Iz Hrvatskog sabora u Dnevnik u podne javila se Tatjana Munižaba.

- Za ovaj rebalans, za koji je ministar financija Marko Primorac unaprijed najavio da neće biti i zadnji ove godine, podneseno je oko 170 amandmana. Od njih 170 samo jedan dolazi iz redova vladajuće većine, ali ne od HDZ-ovih partnera, oni nisu tražili ni cent dodatni iz proračuna. Taj jedan jedini amandman podnio je HDZ-ov zastupnik Goran Ivanović koji traži 600 tisuća eura za suzbijanje komaraca u Osijeku. I dobit će ih jer je to jedini amandman koji je Vlada prihvatila. Svi ostali su oporbeni i sve ostale Vlada je odbila, a nema sumnje da im se ista sudbina može predvidjeti i u Hrvatskom saboru kad bude glasanje jer ono što Vlada kaže - saborska većina u Hrvatskom saboru radi, kaže Munižaba.

- Kad je riječ o oporbenim amandmanima, u njihovoj pripremi najviše se napisao Most - podnijeli su ukupno 143 amandmana, a slijedi SDP s njih 20-ak. Među SDP-ovim amandmanima je i onaj za koji možemo reći da je najosebujniji od svih podnesenih - to je amandman Arsena Bauka koji je predložio da se članovima radne skupine koju je formirao HDZ (u sastavu I.M., V.Š., I.A. i K.R.) za izradu Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor država oduži novčanom nagradom u bruto iznosu od po 2000 eura, ukupno 8000. Ako se zbog nedostatka sredstava taj amandman ne može prihvatiti, apeliram da se članovima radne skupine, s obzirom na datum objave njihova rada (25. svibnja), omogući da prijedlog dostave u Banske dvore premijeru u obliku štafete, predložio je Bauk, prenosi Munižaba.

- U ovom trenutku izjašnjavanje o amandmanima je u začecima, a prethodili su im slobodni govori srijedom u kojima je saborska većina, a i dio oporbe manje čestitao Zagrepčanima dan njihova grada, a više ocjenjivao polovicu mandata gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji kolidira upravo s tim datumom, završila je Munižaba.

Klasić (HSLS): Nema bitne razlike u vladavini Tomaševića i Bandića


Zastupnik Darko Klasić (HSLS) ocijenio je u srijedu kako nema bitne razlike u vladavini Tomislava Tomaševića i Milana Bandića i kako bi se Zagrebu, nastavi li se ovako loša politika, uskoro mogao dogoditi odljev stanovništva.

- Zbiljski nema bitne razlika u vladavini Tomaševića i Bandića, unaprijed se znaju pročelnici, članovi odbora, dobitnici nagrada, korisnici gradskih sredstava, treba samo pogledati kako su podijeljena sredstva medijima u Zagrebu, rekao je Klasić u saborskom govoru na slobodnu temu. Istaknuo je da Zagreb, u dvije godine Tomaševićeve vlasti, nije riješio osnovne komunalne probleme, da se nova vlast nije snašla u upravljanju gradom.

Klasić ne spori da je Zagreb poslije Bandića bio u teškoj financijskoj situaciji, no napominje da je, za razliku od većine drugih gradova, Zagreb financijski moćan i poručuje kako nisu potrebne žalopojke na temu nedostatka novca.

- Zagreb godišnje ima na raspolaganju preko 3 milijarde eura, podsjetio je.

Spajić (DP): Novosti moraju vratiti novac hrvatskoj državi


Zastupnik Daniel Spajić (DP) ponovio je u srijedu da tjednik Novosti koji prima novac od hrvatske države, a po njoj pljuje, mora dobiveni novac vratiti u državni proračun.

- Koristit ću sva pravna sredstva da ih vrati u proračun, rekao je Spajić koji drži da bi novac namijenjen Novostima, koje izdaje Srpsko narodno vijeće (SNV), trebalo dati Srbima pogođenim poplavama i potresima, tj. usmjeriti ga na nešto pozitivno. Istina je da bi sve udruge, a SNV je udruga, trebale promicati vrijednosti Domovinskog rata, no oni to ne rade, nego se s tim rugaju, rekao je Spajić.

Naveo je da je prije dva dana podnio zahtjev Savjetu za nacionalne manjine da postupi prema kriteriju i metodologiji koje je sam donio i da od SNV-a zatraži povrat isplaćenog novca za 2023. za tjednik Novosti i da obustavi njihovo daljnje financiranje i utvrdi gubitak prava na financiranje u iduće tri godine.

- Danas ili sutra uputit ću predstavku Ministarstvu financija da provede proračunski nadzor, budući da se donacija iz proračuna ne troši namjenski kako to određuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, rekao je zastupnik.

Ustrajao je da nije u redu da se novac iz državnoga proračuna troši na pljuvanje države koja ga daje, te istaknuo da druge nacionalne manjine u svojim glasilima ne vrijeđaju hrvatsku državu.

- Nikada nisam vrijeđao ni pojedinca, ni jedan narod ali zašto su iz redova srpske manjine u Saboru tri zastupnika, iz drugih po jedan, zar su one manje vrijedne, upitao je?

Marina Opačak Bilić (NZ) pozvala je državu da pomogne roditeljima čija se djeca moraju liječiti ili rehabilitirati izvan mjesta prebivališta.

- Za roditelje je to trošak koji dosta teško mogu podnijeti, a država bi im malim ulogom mogla olakšati, kazala je.

Kritike na račun zagrebačkih vlasti


Današnji Dan grada Zagreba dio saborskih zastupnika iskoristio je u srijedu za kritiku zagrebačkih vlasti i gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića.

- Zagreb usporava, usporava građevinski sektor, malo je novih projekata, obnova od potresa ide sporo, namještaju se javni natječaji za podzemne spremnike, asfaltiraju zelene površine na Jarunu, komunalije poskupljuju, nedovoljno je mjesta u vrtićima, čak se ne šiša ni trava, a sprema se dizanje stope poreza na dohodak, nabrajao je Davor Bernardić (Klub Socijaldemokrati).

Kaže da se u Zagrebu novac rasipa dok se gradonačelnik i gradska uprava hvale konsolidiranim financijama i pozitivnim poslovnim rezultatima.

- Hvale se nakon što su otpustili 800 radnika, digli preko 3 milijarde kuna kredita, poskupili sve komunalne usluge a sada najavljuju i poskupljenje ZET-a, kazao je Bernardić u sllobodnom govoru.Dodao je da je sve puno gore samo njega nema, misleći na bivšeg gradonačelnika Milana Bandića.

I Dario Zurovec (Klub Fokusa i Reformista) kritizirao je zagrebačku vlast i najavu poskupljenja, posebice usluga ZET-a za okolne gradove.

- Lako je biti aktivist i lajati kako ništa ne vrijedi i kako smo mi svi lopovi, no realnost je sirova, cijela država nažalost mora sada podržavati glavni grad, ustvrdio je Zurovec, inače gradonačelnik Svete Nedelje, i pozvao zagrebačku vlast da se primi flakserice i uredi grad.

Ante Deur (Klub HDZ-a) ustvrdio je da gradonačelnik Zagreba u dvije godine nije napravio gotovo ništa osim što konstanto nameće lijeve ideologije.

Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) objavila je da je prošlog tjedna u proceduru uputila svoj prijedlog izmjena zakona o izbornim jedinicama koji se temelji na rješenjima GONG-a jer je HDZ-ov farsa. Najavila je da će također uputiti prijedlog da Hrvatski sabor sam donese odluku o raspisivanju referendum o izbornim jedinicama jer sama nema potrebne logističke uvjete za referendumsku inicijativu i prikupljanje potpisa građana.

- Možda postoji šansa da predstavnicima manjina proradi savjest i zapitaju izdaju li interese hrvatskog naroda, kazala je i pozvala druge političke opcije da podnesu svoje prijedloge i suprotstave se diktaturi HDZ-a.

Boška Ban Vlahek (Klub SDP-a ) u slobodnom govoru zatražila je od ministra gospodarstva Davora Filipovića da objasni zašto će se morati ponavljati natječaj iz Nacionalnog plana oporavaka i otpornosti za prelazak poduzeća na obnovljive izvore energije i ostati nedodijeljeno moguće do milijardu kuna. To je ogroman poraz ministra Filipovića, ustvrdila je.

Jelena Miloš (Klub Možemo!) ponovno je pozvala na donošenje migracijske i integracijske strategije, regulaciju rada agencija za posredovanje pri zapošljavanje te jačanje inspektorata rada.

Boris Milošević (Klub SDSS-a) odgovorio je zastupniku Danielu Spajiću (DP) koji je ponovio da tjednik Novosti koji prima novac od hrvatske države, a po njoj pljuje, mora dobiveni novac vratiti u državni proračun.

- U Novostima se mogu pročitati zanimljive teme o Srbima i ne samo Srbima, a osim Novosti vidim da ga najviše smetaju zastupnici srpske nacionalne manjine, kazao je Milošević.

Bojan Glavašević (NZ) upitao je do kada će se u Saboru nabacivati takvim riječima i brojiiti krvna zrnca pogotovo Miloševiću čiji članovi obitelji su bili civilne žrtve rata i i sudjelovali u obrani Hrvatske.

Stipo Mlinarić (DP) odbacio je da broje krvna zrnca no da zna tko je izvršio agresiju na Hrvatsku i ubio 15 800 ljudi podsjetivši da se traži još 1800 nastalih.

- Nažalost tražimo 1800 nestalih i vjerojatno nećemo uspjeti sve pronaći , na tom popisu su i Srbi i Hrvati, odgovorio je Milošević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!