Plenković: Paladina kandidat za ministra graditeljstva, Aladrović i dalje član Vlade

17:48 / 07.03.2022.

Autor: HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, novinarima se obratio predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković.

Na sjednici, na kojoj su bili i predstavnici klubova u Saboru i Europskog parlamenta iskazano je zadovoljstvo načinom na koji je Vlada u suradnji s HNB-om osigurala preuzimanje Sberbanka, kako bi se spriječile financijske posljedice za štediše i financijski sustav, kazao je. Na sastanku je bilo riječi i o posjetu Dubaiju, te odluci Vlade vezano za ublažavanje rasta cijene energenata i veliki izbjeglički val iz Ukrajine. 

Plenković je potvrdio da je na sastanku predstavlen HDZ-ov kandidat za ministra graditeljstva Ivan Paladina, te najavio da će taj prijedlog sutra predstaviti koalicijskim partnerima na satanku u 9 sati. Ako ga partneri podrže, ići će se s prijedlogom pred Sabor, najavio je. 

Na pitanje, kako to da kandidat za ministra nije član HDZ-a premijer je odgovorio kako su željeli da daj dio bude netko od njihovih partnera, a da je Paladina iz kruga onih koji podržavaju HDZ, i koji pripada tom ideološkom krugu.

O Paladini kao kandidatu za ministra: Treba nam nova svježa energija

- Ima iskustva i kao menadžer i kao netko tko se bavio građevinskim sektorom. Treba nam nova svježa energija. On je mlad, ima iskustva i mislim da će biti dodana vrijednost u radu Vlade i rješavanju pitanja vezana uz obnovu, kazao je Plenković. Premijer smatra da je prošli kandidat Stjepan Čuraj (HNS) dobio nepravdno velike kritike te naglasio da su koalicijski partneri najavili da će podržati kandidata kojega on predloži. Nije siguran hoće li na sutrašnjem sastanku biti iznenađenja, jer kaže - nije ga trebalo biti ni prošli put. 

Na pitanje novinara da komentira navode o vezama sa ruskim poduzetnicima Plenković je kazao kako mu je krivo što je ta informacija jučer izašla u javnost te dodao: "Sad će se javiti svi ovi koji žele dobro Vladi, koji žele uspjeh, kojima političari i menadžeri ne valjaju ništa. To što je čovjek u svojoj poslovnoj karijeri imao doticaja s ruskim investitorima - ne znači da zastupa ruske interese". 

Za Paladinin udjel u tvrki Kupari kazao je da se radi o pitanju tehnike koje se može riješiti kroz Zakon o sprječavanju sukoba interesa, deklariranjem unaprijed, izuzimanjem i slično. Jer, dodao je - sve se to događalo dok Paladina nije ni sanjao da bi mogao biti ministar. 

Ministar Aladrović i dalje je član Vlade, rekao je Plenković te ponovio ono što je rekao na sjednici Vlade - kreću izmjene Zakona o Vladi, da bi se ukinuo "relikt o imunitetu ministara" te naglasio da je "netko kriv tek ako se to dokaže u sudskom postupku". Naglasio je da svaka situacija kakva se dogodila prije dva tjedna opterećuje rad Vlade te upozorio na curenje informacija iz istrage - koje unaprijed kreira situaciju da je netko unaprijed kriv. 

'Postoji niz kaznenih djela, bitnijih za funkcioniranje države koje DORH nije istražio'

- Ako se u sudskom procesu ne dokaže da je netko od članova Vlade radio nešto protuzakonito - onda je to ogroman problem, sistemski problem. Puno veći od reputacije Vlade. Pjesmu optužbi na naš račun da kontroliramo policiju i pravosuđe - sad više ne moramo uvjeravati. A postoji niz kaznenih djela, bitnijih za funkcioniranje države - koje taj isti DORH nije istražio, poručio je premijer. 

Komentirao je i činjenicu da se Hrvatska, zajedno s drugim zemljama koje su uvele sankcije Rusiji, našla na popisu ruskog predsjednika Putina.

- Ako ste na tom popisu, znači da ste dobru politiku vodili. Možemo biti ponosni na to. Ragiramo na brutalna kršenja međunarodnog prava i na zemlju koja je nama prijateljska. Smatramo da su svi potezi koje smo vodili bili konzistentni, utemeljeni na pravu, propisima, prijateljstvu i deeskalaciji, rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!