Tomašević o prekidu suradnje sa SDP-om

12.09.2022.

14:43

Autor: T.D./HRT

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Grad Zagreb više nema vladajuću koaliciju. Nakon što je Gradski odbor SDP-a u petak raskinuo koalicijski sporazum s platformom Možemo!, predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac zatražio je od zastupnika stranke da podnesu ostavke na sve funkcije u Gradskoj skupštini. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u ponedjeljak kako je o odluci zagrebačkog SDP-a da s platformom Možemo! raskine koalicijski sporazum doznao iz medije te poručio da neće dozvoliti da ga itko ucjenjuje. 


- Željeli smo proći točke koje su na sjednici skupštine i sve druge teme koje nije SDP htio, izričito su odbili takve sastanke. Imamo čak i više dokaza i to nije niti sporno. Nisu htjeli biti informirani niti dolaziti na sastanke. Treća zamjena teze je da sad po novom ispada da je problem u kreditu koji Zagrebački holding diže i ponovno se plasira teza da se radi o novom zaduživanju od milijardu i 800 milijuna kuna. Ne radi se o novom zaduženju. Radi se o starom zaduženju koje smo zatekli kad smo došli na vlast, novcu koji je već potrošen od strane prijašnje Uprave Zagrebačkog holdinga, rekao je Tomašević.

Suglasnost za refinanciranje već postojećeg zaduženja

Naglasio je kako ih je dočekalo kao i novu Upravu holdinga oko milijardu kuna kratkoročnih kredita koji su se trebali vratiti u roku od godinu dana.

- Imate holding koji ima prihode na godišnjoj razini od četiri milijarde kuna. Imate 4 milijarde kuna i poslujete s gubitkom i obećate bankama da ćete vratiti milijardu kuna u roku godinu dana. U kojem svijetu je to održivo? Ovo je suglasnost za refinanciranje već postojećeg zaduženja, rekao je Tomašević.

Prema Tomaševiću, drugi razlog raskida sporazuma u petak je upravo zbog odluka kao što su zaduženje koje je Gradska skupština trebala izglasati za suglasnost koja je došla devet minuta prije početka skupštine.

- Želim pitati predsjednika gradske organizacije, zašto je on glasao da se to uvrsti u dnevni red? Glasao je zato što smo se tako dogovorili, rekao je Tomašević.

Tomašević je dodao da SDP-ovi zastupnici nisu mogli dobiti materijale prije drugih, jer po zakonu da svi moraju dobiti materijale u isto vrijeme.

- Zato je danas prvi put otkako sam ja gradonačelnik sjednica Gradske skupštine trajala dva dana, a traje dva dana, jer smo se tako dogovorili da bi se o tome moglo u miru razgovarati, rekao je Tomašević.

"Neću dozvoliti kao gradonačelnik Zagreba da me se uvlači u unutarstranačke obračune drugih stranaka"

Rekao je kako je u četvrtak nakon što je ta točka uvrštena na dnevni red i Odbor za financije imao sjednice, predsjednica je iz SDP-a, na Odboru za financije je taj kredit jednoglasno usvojen.

- To da se sada plasira ta teza da taj prijedlog nije usvojen nije točno. Baš ništa nije točno. Ništa ne drži bodu. Ja neću dozvoliti kao gradonačelnik Zagreba da me se uvlači u unutarstranačke obračune drugih stranaka. Neću dozvoliti da me itko ucjenjuje i da me itko koristi za unutarstranačke obračune, rekao je dodavši da je u međuvremenu razgovarao i s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom.

- Vjerujem da su sve točke koje smo predložili u interesu građana Zagreba i od zastupnika očekujem da glasuju po savjesti, ako smatraju da su te točke u interesu grada Zagreba, poručio je Tomašević. 

Poručio je i da je po pravilima Skupštine, nemoguće tijekom trajanja jedne sjednice, tražiti smjenu predsjednika Gradske skupštine, dodavši da od zastupnika očekuje barem elementarno poznavanje poslovnika. 

"Ne znam što gradski SDP zapravo želi"

Upitan ima li nekih koji podržavaju koaliciju, Tomašević je rekao da nakon svega što se događalo u zadnja dva dana, on ne zna što gradski SDP zapravo želi. 

- Ja doista to u ovom trenutku ne znam. Bitno je da ova sjednica završi da bi se moglo razgovarati o daljnjim potezima, rekao je Tomašević.

Upitan od novinara hoće li biti žetončića iz oporbe, Tomašević je rekao da je to termin koji je korišten za vrijeme Milana Bandića te da se on protiv Bandića borio pa ne može niti imati žetone.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!