21:08 / 21.03.2018.

Autor: D.M./HRT

Izjava koju Vlada usvaja uz Istanbulsku konvenciju

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U medije je procurila tzv. interpretativna izjava koju će Vlada priložiti u sklopu zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije.
U medije je procurila tzv. interpretativna izjava koju će Vlada priložiti u sklopu zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije. Prijedlog će se sutra naći na sjednici Vlade nakon čega bi trebao biti upućen u saborsku proceduru.

Izjava glasi:

"Republika Hrvatska smatra da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja te sprječavanje, progon i eliminacija nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

Republika Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka.

Republika Hrvatska smatra da je Konvencija u skladu s odredbama Ustava Republike Hrvatske, posebno s odredbama o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, te će Konvenciju primjenjivati uzimajući u obzir navedene odredbe, načela i vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!