Plenković o sastanku s ustavnim stručnjacima: Mi smo čuli njih, oni nas

05.06.2023.

18:08

Autor: P.F./HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković dao je izjavu. Među ostalim, komentirao je sastanak s ustavnim stručnjacima.

Plenković: Dobri ekonomski pokazatelji, dogovor sa sindikatima državnih i javnih službi


Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković rekao je da su na sjednici šireg Predsjedništva HDZ-a razgovarali o brojnim aktualnim temama.

- Od njih bih izdvojio jako dobre ekonomske pokazatelje, rast u prvom tromjesečju od 2,8% te snižavanje inflacije šesti mjesec zaredom, što je itekako dobro, rekao je Plenković.

- Izvijestili smo o svim ovim aktivnostima koje se tiču upućivanja u javno savjetovanje zakona kojima se mijenjaju pojedini porezni zakoni i također govorili o aktivnostima na terenu, što prošloga tjedna, što najavili aktivnosti ovoga tjedna. Posebno smo se osvrnuli na ovaj dobar posjet Kristaline Georgieve, čelnice MMF-a, koja je bila u Dubrovniku ovaj vikend i gdje smo imali dobre sastanke s njom i gdje vidimo da su njihove ocjene, kad je riječ o aktivnostima koje poduzimamo kao država, ne samo članstvo u euru nego općenito gospodarski rast, politička stabilnost, kreditni rejting i sve ostalo što iz optike, onima koji nas promatraju izvana, djeluje itekako pozitivno, dodao je.

- Također smo razgovarali o današnjem sastanku s predsjednicima sindikata koji je bio jako dobar. Još jednom smo ponovili ovaj prijedlog koji je danas usuglašen s našim partnerima iz sindikata državnih i javnih službi. Dakle, povećanja plaća od 100, odnosno 80 i 60 eura, ovisno o koeficijentima. Regres koji je bio 300 eura i činjenica je da će se ove nove plaće isplatiti s plaćom za lipanj u srpnju. Obuhvaćeno je bilo 219.040 ljudi. To su značajna povećanja koja praktički pokrivaju sve pregovore kada je riječ o granskim ugovorima i ovo što je bilo u komunikaciji s nadležnim ministrima. Na neki način anticipiramo ono što je bilo izgledno da će doći na dnevni red u rujnu, treći tjedan kad se nastavljaju redoviti pregovori o osnovici. Ovaj put smo išli za tim da se dok se ne donese novi zakon o plaćama državnih i javnih službi, odgovarajuće dvije uredbe i onda potom donesu individualna rješenja s novim pravima, napravi jedan iskorak koji je po našem dubokom uvjerenju voluminozan u smislu iznosa, a isto tako i brz, odnosno djeluje puno prije nego što bi se sve to skupa dogodilo, istaknuo je Plenković.

Povoljne cijene goriva


- Imali smo danas još i sjednicu Vlade, to ste vidjeli, koja se odnosi na cijene goriva. Mislim da je to dobro, i dalje su goriva itekako povoljnija u Hrvatskoj nego u bilo kojoj drugoj članici EU-a. Sve je to zahvaljujući odlukama Vlade, rekao je Plenković.

- Isto tako, govorili smo i o sjednici Sabora, glasa se o rebalansu u srijedu, kao što znate, što je isto bitno. Sutra imamo veliki broj aktivnosti, ja posebno izdvajam nacionalno vijeće za digitalnu transformaciju, čija je sjednica u 11 sati. Govorili smo i o ovoj zadnjoj anketi, HDZ je uvjerljiv, imamo potporu velikog broja hrvatskih birača, što je dobro u sedmoj godini mandata i djelujemo itekako predvodnici svih ovih reformskih procesa i suočavanja sa krizama, rekao je uvodno premijer.

Premijer Plenković komentirao štrajk pravosudnih djelatnika koji je počeo jutros, a nastavio se i dalje. Oni, naime, ne odustaju od svojih zahtjeva. Taj zahtjev bio je najprije 400 eura povećanja plaće. To su, međutim, korigirali na 300 eura.

- Večeras će na nekoj televiziji gostovati ministar Malenica koji će malo detaljnije elaborirati naše stavove o tome. Mi smatramo da je ovaj prijedlog koji smo danas dogovorili sa sindikatima državnih i javnih službi itekako dobar, da će on pokriti najveći broj onih o kojima je riječ u okviru službenika u pravosuđu. Dakle, mislim da je ono što je na stolu itekako dobro, vodit će ministar dalje razgovor, ali ja smatram da je ovo što smo mi danas dogovorili itekako dobro i pozitivno, rekao je.

O sastanku s profesorima ustavnog prava i izbornim jedinicama


- Imali smo taj sastanak, prije svega zato što sam ja tu na jednoj pressici, ovako, nakon HDZ-a, kao što je to bilo, odgovorio na pitanje na način da se mislio da me jedna od vaših kolegica pita za sastanak, odnosno okrugli stol koji su predstavnici opozicije organizirali u Hrvatskom saboru jedan petak na ovu temu. Nisam uopće znao u tom trenutku, a trebalo mi je, moram priznati, nekoliko dana da shvatim da je tog istog petka održan takozvani interkatedarski sastanak na katedri za ustavno pravo, naša četiri pravna fakulteta, pa pritom još, to smo danas saznali, ni to nismo znali, očito se nije baš dovoljno to publiciralo, i sastanak udruge za ustavno pravo. Dakle, bila su tri događaja jedno jutro, a nama je, što se tiče memorije, registriran bio samo taj okrugli stol na kojima su bili oporbeni članovi i neki ustavni stručnjaci, ne svi ovi koji su potpisali onu izjavu, a dio ovih koji su bili angažirani politički u oporbenim političkim strankama i zato je moja reakcija tada bila takva kakva je bila. To smo raščistili, ja sam to u Dnevniku HTV-a prije desetak dana i više nego razjasnio, što su oni uvažili, rekao je Plenković.


- Što se tiče današnjih sastanaka - mi smo htjeli saslušati čelnike katedra iz Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke. I čuli smo ih, a isto tako smo pojasnili i naše stavove. Dakle, današnji sastanak u principu je bio ovakav - mi smo čuli njih, oni su čuli nas. Mi smo rastumačili da je naše čitanje odluke Ustavnog suda koji se dotaknuo Zakona o izbornim jedinicama. Dakle, Ustavni sud nije ukinuo Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. Mislim da je profesorica Barić u svojoj izjavi itekako dobro dijagnosticirala da Ustavni sud nije doveo u pitanje temeljnu stvar o kojoj mi danas razgovaramo, a to je da se temeljem tog zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor zastupnici biraju, njih 140, u 10 izbornih jedinica po 14. Ne znam točno koji je članak. I naše čitanje je, ako Ustavni sud nije dirao ovo što je srž ove teme, a pogotovo što je bila srž pitanja ovih koji su bili na okruglom stolu da se tu nešto promijeni pa da mijenjamo broj izbornih jedinica, pa da se bira nejednak broj zastupnika po izbornoj jedinici. Obrnuto, mi smo vidjeli, ok, želite da jednak broj birača bira približno jednak broj zastupnika. Mi smo uzeli podatke iz registra birača, popisa stanovništva, pojasnili im čak kada podatke statističke, popisa stanovništva 2021. stavite ove nove predložene izborne jedinice, u njih 9 od 10 smo ispod 5% razlike. Znači čak i taj kriterij osim u jednoj izborne jedinice čini mi se da je mrvicu preko. Prema tome, da smo se mi odlučili na veliku reformu izbornog sustava, koja bi potpuno promijenila način kako biramo zastupnika u Hrvatski sabor. Mogli smo svašta napraviti, mijenjati broj zastupnika, mijenjati način izbora, broj izbornih jedinica, što god smo htjeli, ali zašto to nismo napravili? Prvo, to nije bio naš plan u programu Vlade. Mi nismo išli pred birače 2020 - mi, kad dođemo na vlast, predložit ćemo promjenu izbornog sustava. Nego je ovo jedna odluka Ustavnog suda, koju mi poštujemo i gdje smo predložili da se uđe u okvir onoga što je Ustavni sud rekao, detaljno je pojasnio Plenković.


- Kada bismo, i ako to ikada bude aktivnost, išli u veliku reformu izbornog sustava, onda to podrazumijeva puno širu raspravu, sudjelovanje eksperata, konzultacije itd. Ovdje mi radimo ono što je minimalna intervencija, to se vidi jer ako vam 78% birača ostaje tamo gdje su bili i do sada, i ako imamo isti broj izbornih jedinica, ako ste ispravili anomaliju da ljudi, ne znam, s Jaruna zajedno glasaju s Bakrom na obali Jadranskog mora, toga više nema, onda smo mi ono što je bilo bitno riješili. Ta pitanja o velikoj uključenosti u varijanti minimalnih izmjena, ok, mi smo to primili na znanje, ali sad je javno savjetovanje. Kad bude zakon išao u proceduru prema Saboru, bit će prvo čitanje, bit će drugo čitanje. Meni je kao predsjedniku Vlade, članice Europske unije, puno važnije da donesemo zakon do 30. rujna, a ne da budemo zemlja u kojoj nećemo imati zakon po kojem bi znali u kakvim mi to izbornim jedinicama biramo zastupnika u idućem sazivu Hrvatskog sabora. To je sve, dodao je.

O današnjoj sjednici predsjedništva HDZ-a i izjavi predsjednika stranke i Vlade u središnjem Dnevniku HTV-a izvijestio je novinar HRT-a Šime Vičević.

- Premijer je poručio da članovi Vlade poštuju ustavne stručnjake i da su na današnjem sastanku željeli saslušati stajališta čelnika katedri. Kada govorimo o samoj srži, premijer kaže da Ustavni sud nije dirao u srž cijele priče, a to je Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, te da nije doveo u pitanje činjenicu da se u 10 izbornih jedinica bira po 14 zastupnika. Premijer također kaže da se Vlada u ovom slučaju odlučila na minimalnu intervenciju kada govorimo o budućem izgledu izbornih jedinica, također i da ovo nije velika izborna reforma koja bi zahtijevala jednu širu raspravu i uključenost ustavnih stručnjaka u cijelu priču. Kaže i da će prijedlog zakona nakon javnog savjetovanja biti upućen redovno u dva saborska čitanja i da je u cijeloj ovoj priči najvažnije da bude usvojen, odnosno izglasan u Hrvatskom saboru do 30. rujna, što je i krajnji datum, rekao je Vičević.

- Među temama današnje sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a, našao se i današnji dogovor Vlade i sindikata kada govorimo o najavljenom povećanju plaća u javnoj i državnoj službi. Pitao sam premijera što kaže na najavljeni nastavak štrajka pravosudnih djelatnika, odnosno na njihov zahtjev da im se plaće povećaju za 300 eura. Premijer kaže da će i pravosudni djelatnici biti uključeni u današnji dogovor sa sindikatima, a ono što se našlo na stolu smatra dobrim i pozitivnim. U svakom slučaju, rasplet vezan za priču o štrajku vidjet ćemo u idućih dana, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!