Milanović: Kosovo je oteto od Srbije; Krim više nikada neće biti Ukrajina

30.01.2023.

09:39

Autor: I.Z./HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je komentirao aktualna politička zbivanja. Osvrnuo se na odlazak hrvatskih vojnika u sklopu NATO-ove aktivnosti u Litvu.

Komentirao je i stanje zaliha u hrvatskoj vojsci. Govorio je o ratu u Ukrajini, ali i o aferi "softver".

"Nećemo biti dovedeni da potpuno ovisimo o tuđoj volji"

Milanović je istaknuo da hrvatski vojnici idu u Litvu vježbati, a upozorio je kako je Litva članica NATO-a.

- Ne bi bilo fer tamo ne otići. To bi bila nesolidarnost, rekao je Milanović.

- Ne možemo i nećemo biti dovedeni da potpuno ovisimo o tuđoj volji na koju nemamo nikakav utjecaj. Vidim da je šef NATO-a u Južnoj Koreji i Japanu. Čovjeka znam dvadeset godina, mene i moju zemlju tamo ne predstavlja. To nije prostor NATO-a, ali je u susjedstvu Kine. To nema veze s Hrvatskom. Rade se stvari na koje nemamo utjecaja niti nas itko pita, a mogu nas već sutra duboko obvezivati, dodao je predsjednik.

Dodaje da je Ukrajina jedna priča, koju treba nadzirati 24 sata na dan.

Stanje na zalihama kod nas je bijedno!

Predsjednik Milanović komentirao je stanje zaliha u hrvatskoj vojsci. Naglasio je kako je on nabavio haubice te da je ubrzo nakon toga prestao biti premijer, a da u međuvremenu nije nabavljeno streljivo.

- Kupili smo BMW, vozimo ga u drugoj brzini, koljemo ga tko zadnji mesari. Tko je za to odgovoran? Ja nisam. Inače je stanje za zalihama bijedno. Idu gore s kvalitetnom opremom koju ne mogu koristiti na ozbiljan način jer imamo streljivo samo do šesnaest, sedamnaest kilometara. To je razina Drugog svjetskog rata. A za to netko odgovara, kao i za prazna skladišta, rekao je Milanović.

Rekao je da je pet brodova naručeno, kasnilo se strahovito, a firma je otišla u stečaj.

O ratu u Ukrajini: Mi i Srbi nismo se toliko mrzili

Predsjednik Milanović komentirao je i stanje u Ukrajini.

- To treba izvući. Načelno sam protiv toga da se tamo šalju sredstva. Tamo ginu ljudi, a plana nema, poručio je.

Naglasio je kako neki u Europskom parlamentu govore o "kidanju Rusije", a da je to mahnito.

- Mi i Srbi nismo se toliko mrzili. To ludilo, ako mu ne možeš stati na kraj, makni se, jer ono prijeđe na tebe, istaknuo je.

- Ja sam se mentalno pripremio na to da ćemo biti dovedeni u status klauna. Takvima nas je učinio HDZ, no ne dam da postanemo cirkuske pudlice, a to pokušavaju neki napraviti od nas, rekao je.

Naglasio je kako su u ratu Rusije i Ukrajine ulozi podignuti visoko te da se ne mogu povući ni jedni ni drugi.

- To je opasno i to govorim još otprije godinu dana i napada na Ukrajinu, kazao je Milanović.

- Od 2014. do 2022. mi gledamo kako netko provocira Rusiju s namjerom da ovaj rat izbije. Izbio je. Prošlo je godinu dana, mi tek sada razgovaramo o tenkovima. Sve njemačke tenkove ćemo tamo poslati, ruski su izgorjeli. Ista sudbina očekuje i ove druge, dodao je hrvatski predsjednik.

- Ovo nije pitanje morala, gdje su ljudi do jučer bili razigrani pacifisti u haljinicama i sad bi rastrgali ljude. Rješenje nije promjena vlasti u Rusiji. Njemački tenkovi u Harkivu zbližit će ih s Kinezima, istaknuo je. 

- To nije dobro što se radi, upozorio je.

Rekao je kako se tu radi o tome da se ide na "spaljenu zemlju".

"Ako AP nije Ante Pavelić, onda je Andrej Plenković"

Osvrnuo se i na predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i aferu "softver".

- Tko je AP? Je li Ante Pavelić? Nije. Koliko je prošlo vremena? Kninska Madame de Pompadour Žozefin Rimac (Josipa Rimac) i ova druga, Gabika (Gabrijela Žalac), to su cure kalibrirane za veliki domet, a uhvatili su ih kao zadnje opančarke. I sve sad to izlazi van, to su lopine. Vidimo sad iz njihove komunikacije, naglasio je Milanović.

-  Ako AP nije Ante Pavelić, onda je Andrej Plenković, dodao je. 

Naglasio je da je predsjednik Vlade Plenković svjedok.

- Meni je nezamisliva takva komunikacija, da je to postojalo u moje vrijeme, između Slavka Linića i Branka Grčića, poručio je.

Istaknuo je kako je stvar zabrinjavajuća. 

"Netko želi imati totalnu dominaciju"

Vezano za napise u medijima da ministar obrane Mario Banožić želi na čelu Vojne sigurnosno obavještajne agencije (VSOA) vidjeti generala Miju Validžića, Milanović je poručio kako "svačije ime koje se nečijom voljom pojavi u javnom prostoru diskreditira tog čovjeka i šansa da bude imenovan se eksponencijalno smanjuje".

Na upit kad će riješiti problem u VSOA-i odgovorio je - kad se Plenković obrati meni.

- Nema tu mojih imena, ali stvar stoji. Zašto? Jer netko želi imati totalnu dominaciju nad svime i odlučivati o svemu i nametati svoje kadrove i porobiti cijelu državu, rekao je Milanović.

Predsjednik Milanović podsjetio je na slučaj ministra obrane Marija Banožića i pitao što radi DORH jer postoji opasnost zaborava.

Istaknuo je da ne može razgovarati s ministrom, jer mu je istraga pred vratima i nema poslovne sposobnosti, samo s Plenkovićem.

- Koji od naš pokušava napraviti cirkuske pudlice od države, a ja kažem ostanimo klauni. To je časna uloga, to je umjetnost, poručio je predsjednik Republike. 

O Kosovu

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je situaciju na Kosovu.

- Ovo je dovođenje u pitanje cijelog koncepta, u kojem netko misli da ima pravo. Tako i Krim - Krim više nikada neće biti Ukrajina. To govore vodeći njemački generali, rekao je Milanović.

Upozorio je da u Ukrajini gine tisuće ljudi.

- Ulazimo sve dublje u sukob sa supersilom. Znate kako oni na kraju gube rat? Tako da upotrijebe nuklearno oružje, rekao je Milanović.

- Srbija i Rusija nisu isto. To je nažalost bolna činjenica i opasnost. Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Tko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta, poručio je. 

Dodao je kako pokušava otvoriti oči drugima jer "srljamo u rat sa supersilom".

Naglasio je da je Rusija opasna zemlja.

- Ništa vi ne razumijete. Uspoređujete mi Srbe, ove opančare koji su se tu pobunili sa svjetskom nuklearnom supersilom, istaknuo je. 

- Vidim što se događa, kako sulude emocije vode Europu u nešto s čim se neće moći nositi, rekao je.

- Ukrajinci patološki mrze Ruse, to je činjenica. Hrvati nisu toliko mrzili Srbe, koliko ovi tamo mrze Ruse, poručio je.

Istaknuo je kako Rusija neće dopustiti gubitak u ratu, bude li trebalo - posegnut će za nuklearnim naoružanjem.

- Njemački tenkovi u Rusiji? Sretno s tim, dodao je Milanović.

Upozorio je da je Rusija mračna zemlja.

- Crno je mračno, to nije dobro. No, ona ima nešto što vidi kao svoj interes, a mi idemo u sukob s njom. Znate tko se ponaša tako? Onaj tko plaća tuđim novcem, rekao je.

- Pitanje je koliko ćemo Ukrajini pomagati. Ovo nije pomoć, ovo je mrcvarenje. Trebalo ih je natjerati za pregovarački stol. Treba poginuti tristo tisuća Ukrajinaca. Srce me boli dok to gledam. Radi se o tome da oni koji ih na to tjeraju gledaju to iz gradova koji ne ratuju. Oni znaju da su na sigurnom, njihovi gradovi neće gorjeti. Ovo je Armagedon, nisam vjernik, ali sam načitan o tome, poručio je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!