Izlivene rijeke poplavile kninska polja

22.05.2023.

21:54

Autor: Hrvoje Gunjača/Plodovi zemlje/HRT/IMS/T.S.

Potopljena polja

Potopljena polja

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Silne oborine ovih dana su i polja u okolici Knina pretvorile u - blatna jezera. Sve što su mještani posijali i posadili potopljeno je vodom iz obližnjih rijeka ili je nestalo u bujicama. Mještani tvrde kako ovakve poplave dosad nisu zabilježene. Uz rekordne oborine, uzrok vide u neočišćenim i neodržavanim koritima rijeka.

 Patimo sad od previše kiše, od poplava, a za mjesec, dva opet ćemo kukati kako nam suša sve uništava. Ljudi će opet tražiti pomoć, a problem je baš u tome što država, Hrvatske vode, pa i poljoprivrednici sami loše gospodare s tim dragocjenim prirodnim resursom. Umjesto da gradimo retencije i vodospreme i da vodu koristimo kad je najpotrebnija, puštamo je da oteče. A onda ćemo u ljeto opet gledati prazne kanale, niske vodostaje rijeka, suha polja i gledati u nebo čekajući spas.  

Višednevne su obilne oborine, u gradu na 7 rijeka, kninski prirodni fenomen pretvorile u - vodenu moru!

Poplavile su izlivene rijeke putove i polja!

- Nije mi dobar dan danas! Kad vidim ovo što sam se mučila, od 84 godine. Trud i muku gledaš kako voda nosi. Ovdje voda nikada nije izlazila. Nikada - što ja pamtim! Bude od kiše negdje lokvica, negdje dvije. Ali da je ovako – nije, rekla je Anđelija Rašković.

Uništeni usjevi


Isprale su kiše i odnijele bujice većini mještana sela Raškovići - sav proljetni trud.

 - Pa folija, pa rad, pa gnojivo, pa sadnice tolike. Tu je 3 tisuće paprika - ne vrijedi. Rajčice tamo - isto 3 hiljade. Ovdje, na ovoj parceli - to je par hiljada eura, najmanje. Samo na jednoj parceli, objašnjava Jovan Rašković.

A ima ih, najveći povrćar u ovome kraju, desetak - u polju između rijeka Butižnice i Radljevca. I sve su potopljene, a nasadi uništeni.

- Tikvice, dinje, lubenice, patlidžani - to je sve pod vodom! Krastavci. Ja imam štete ka čitavo selo! Jer ja radim to naveliko. Jer ja držim po četiri štanda cijelu godinu na tržnici. Proizvedem po 15 tona pomidora, lubenice, krastavce, krumpir, tikvica za bacanje, govori Jovan Rašković.

Upravo su tvornice hrane na otvorenom najpogođenije sve učestalijim vremenskim ekstremima.

Potopljeni pašnjaci i polja


Štetu su pretrpjeli i pašnjaci.

 - Ovdje imam jednu parcelu - 3.000 kvadrata djetelina. Evo kao što vidite, ja ću vam pokazati. Evo, voda pliva, pokazao je Đuro Rašković razmjere štete.

Mještani su uvjereni: poplave nisu uzrokovale samo rekordne oborine.

- Kao što vidite - problem je pala ta vrba. I sad, preljeva se jednostavno iz korita. Da je korito očišćeno i održavano, vjerujemo da se to ne bi desilo. Korov svake godine raste. Ako se on ne kida, znači riječno korito se sužava, voda uradi svoje, pojašnjava Đuro Rašković.

Koju stotinu metara uzvodno - istom rijekom, Radljevac - druga priča!

- Ovdje su Hrvatske vode izašle na teren i jako su lijepo uredile. Znači lijevu i desnu obalu, bager je išao koritom i malčerom su čistili lijevo i desno. Moj je pitanje: ako postoji mogućnost niz riječno korito da se isto to napravi i nama, pita se Đuro Rašković.

Pitanja o održavanju kninskih riječnih korita postavili smo Hrvatskim vodama još u ponedjeljak. Zasad - bez odgovora.

- Korita rijeka inače čiste Hrvatske vode i u to nitko drugi ne smije dirati, rekao je gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić

Ćaćić: krivac je priroda


Prvi čovjek grada za sve ipak krivi - prirodu.

- Kroz to polje idu tri rijeke - Radljevac, Butižnica i Marčinkovac - i sve tri rijeke su se izlile izvan svojih korita. Da su malo i dublja korita, svejedno bi se to izlilo jer jednostavno radi se o ogromnoj količini vode, mišljenja je Ćaćić.

Potopljeni su na kninskom području povrtnjaci i vinogradi i podalje od riječnih korita. Primjerice ovdje - usred grada!

- Čim padne neka veća količina kiše, sve se oborinske vode slijevaju na mene jer sam ja najniži. Vidite i sami - ne mogu ništa raditi. Ovdje je vrt koji je pod vodom - od toga nema ništa! Mislim, sve će propast. I što je najgore, najviše ima fekalija, objašnjava Ivica Ćurko iz Knina.

Obećanja o gradnji novog sustava odvodnje oborinskih voda, koji bi riješio problem, kažu - slušaju već godinama.

 - Taj projekt je potpuno završen, dobivene su sve dozvole, osigurana su sredstva i raspisan je postupak javne nabave i očekujemo vrlo skoro da će početi radovi na tom dijelu, obećaje gradonačelnik Ćaćić.


Hrvatska je Vlada obećala pomoći svim krajevima gdje bude proglašena elementarna nepogoda. No na kninskom području to još nije učinjeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!