Izmjena zakona: Spolno uznemiravanje će se progoniti i ako ga žrtva ne prijavi

12:44 / 09.06.2021.

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Spolno uznemiravanje će se progoniti i ako ga žrtva ne prijavi

Spolno uznemiravanje će se progoniti i ako ga žrtva ne prijavi

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s predstavnicama udruga koje se brinu za žrtve obiteljskoga nasilja, a zatim je bio na uručenju ugovora Europskog socijalnog fonda namijenjenog potpori ženama žrtvama nasilja u obitelji.

Danas je premijer u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici zajedno s ministrima prezentirao koje će se izmjene kaznenog zakona dogoditi čiji je cilj pooštriti kazne i ubrzati procedure za kažnjavanje nasilnika u obitelji i nasilnika nad ženama.

Što se točno mijenja?

Spolno uznemiravanje će se u buduće će se progoniti po službenoj dužnosti, a ne kao do sad samo ako žrtva to prijavi.

Drugo, s godinom do tri godine zatvora kažnjavat će se kazneno djelo objavljivanje eksplicitnih sadržaja, takozvana "osvetnička pornografija", kada bivši ljubavnici ili partneri u znak osvete objave intimne fotografije kako bi osramotili drugu stranu.

Treće, nema više zastarijevanje kaznenih djela zloporabe i nasilja nad djecom.

Četvrto, da bi procedure bile brže na svim županijskim sudovima, njih 15 u Hrvatskoj, do kraja godine osnovat će se obiteljski odjeli.

Nakon prezentacije zakonskih izmjena, premijer je s predstavnicima dvije županije - Krapinsko-zagorske i Ličko-senjske potpisao ugovore vrijedne 16 milijuna kuna kako bi u tim županijama također bile sagrađene sigurne kuće za žene žrtve nasilja.

- Cilj naših aktivnosti danas je da predstavimo prije nego što na Vladu sutra dođu izmjene Kaznenoga zakona, da vidimo kako ćemo dodatno pooštriti našu kazneno-pravnu politiku prema počiniteljima kaznenih djela nasilja, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

- Sve izmjene koje su donese u novom Kaznenom zakonu da su u stvari prihvaćene sve primjedbe na koje je institucija pravobraniteljice za ravnopravnost spolova ukazivala posljednjih godina, kazala je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

- Prošle godine je u Hrvatskoj ubijeno 36 osoba. Od tih 36 osoba je 19 žena. Od tih 19 žena 14 je ubijeno od strane bliske osobe, od toga 9 od strane intimnih partnera, bivših ili sadašnjih, upozorila je Maja Mamula, osnivačica Ženske sobe.

- Nažalost, nećemo nasilje nikada iskorijeniti do kraja, ali možemo svi zajedno napraviti da takvo ponašanje postane toliko društveno neprihvatljivo, da kazne bude takve da će nasilnici postupno mijenjati svoje ponašanje, a da će sankcije biti takve da oni koji žele slijediti njihov put, to neće napraviti, poručio je Plenković na sastanku s udrugama koje se bave zaštitom žrtvama obiteljskog nasilja.

- To je uostalom i smisao kaznene politike, dodao je.

Smatramo da je to ogroman iskorak jer je to na tragu niza razgovora i dijaloga koje smo vodili, poručio je i dodao da će se izmjenama Kaznenog zakona i proširiti definicija bliske osobe na intimne partnere te ćemo s tim u vezi izmijeniti i Zakon o suzbijanju nasilja u obitelji.

Predstavnicama udruga poručio je da Vlada ostaje otvorena za njihove sugestije koje će pridonijeti našem smanjenju nasilja, sankcioniranju počinitelja i dizanju budnosti i angažmana svih resora na višu razinu nego što je to bilo do sada.

Poručio je da je na sastanku s udrugama prije dvije godine, shvatio da samo netko tko je bio žrtva, ili netko tko je pratio žrtvu od prvog do zadnjeg iskustva izlaska iz te traume nasilja, razumije što je dobro, a što nije u sustavu.

Pozvao je predstavnice udruga da sastanku pristupe otvoreno kako bi se vidjelo što se još dodatno može učiniti.

U tijeku je imenovanje radne skupine a nacionalni plan za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja, bit će donesen početkom sljedeće godine, poručio je Plenković.

Podsjetio je da su se u protekle dvije godine, osnovala skloništa za žrtve nasilja u 6 županija u kojima nisu postojala, a da je Vlada uvela 24 satni telefon za podršku žrtvama nasilja te radila na jačanju edukacije svih relevantnih resora.

- Ove izmjene su nastavak jačanja kazneno-pravne politike koje su započele 2019. godine. Vjerujem da će ojačati mehanizme i zaštite žrtava, ali i procesuiranje počinitelja kaznenih djela, poručio je Malenica nakon sastanka s udrugama koje se bave zaštitom žrtava obiteljskog nasilja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!