18:23 / 11.09.2019.

Autor: M.B./HRT

Izmjenama triju zakona strože mjere protv nasilja

Foto: arhiva, Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: arhiva, Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijer Plenković, ministar Bošnjaković i ministrica Bedeković sastali su se s predstavnicima udruga za borbu protiv nasilja.
Premijer Andrej Plenković, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ministrica za demografiju Vesna Bedeković sastali su se s predstavnicima udruga za borbu protiv nasilja.

- Predstavili smo izmjene zakona koje ćemo poslati u javno savjetovanje a potom u saborsku proceduru. Radi se o izmjenama Kaznenog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakona o kaznenom procesnom pravu, rekao je Dražen Bošnjaković.

Izmjene bi na snagu trebale stupiti početkom 2020. Iz udruga poručuju da su zadovoljni, jer kazne su povećane, pooštrava se kaznena politika, ali i dalje očekuju cjelovitu reformu.

- Spolni odnošaj bez pristanka odlazi u povijest i briše se, kazna za silovanje je od 3 do 10 godina. To su izuzetno značajne promjene za nas i sve koji radimo s osobama koje su preživjele seksualno nasilje jer zakonodavac ovaj puta šalje jasnu poruku da je to ponašanje koje se više neće tolerirati, rekla je Maja Mamula iz Ženske sobe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!