14:51 / 14.06.2018.

Autor: M.M./Hina

Izmjenama zakona širi se broj korisnika dječjeg doplatka

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je prihvatila izmjene Zakona o doplatku za djecu kojim se proširuju prava na dječji doplatak pa će izmjenama dohodovnog cenzusa pravo na dječji doplatak dobiti još 94.000 obitelji.
Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila izmjene Zakona o doplatku za djecu kojim se proširuju prava na dječji doplatak pa će izmjenama dohodovnog cenzusa pravo na dječji doplatak dobiti još 94.000 obitelji, odnosno 154.000 djece.

Proširivanjem dohodovnog cenzusa za obitelji koje primaju dječji doplatak s 50 na 70 posto proračunske osnovice, od 1. srpnja bi se za oko 50 posto proširio krug potencijalnih korisnika doplatka. Time će pravo na dječji doplatak dobiti sve obitelji čiji je ukupni mjesečni dohodak po članu kućanstva niži od 2.328 kuna, izvijestila je ministrica obitelj, demografiju, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić

Po procjenama resornog ministarstva, tim promjenama pravo na dječji doplatak dobit će još 94.000 obitelji, odnosno još 154.000 djece, a iznosi doplataka za pojedine razrede neće se mijenjati.

Natječaji za subvencionirane kredite ići će sljedeće tri godine u rujnu

Natječaj za subvencioniranje stambenih kredita ići će sljedeće tri godine u rujnu, a subvencije će iznositi između 30 i 51 posto mjesečne rate kredita, ovisno o indeksu razvijenosti grada ili općine, predviđaju izmjene zakona o subvencioniranju stambenih kredita koje je Vlada uputila Saboru.

Također se produljuje i rok subvencija, sa četiri na pet godina, a razdoblje subvencioniranja se dodatno produžuje za dvije godine za svako rođeno ili posvojeno dijete u vremenu trajanja subvencije.

Predloženim izmjenama će se dodatno za dvije godine subvencionirati i krediti građanima u slučaju da sam podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva ima utvrđen invaliditet veći od 50 posto tjelesnog oštećenja.

Sam iznos subvencije ovisit će o indeks razvijenosti kako bi priliku za rješavanje stambenog pitanja mogli iskoristiti i oni iz manje razvijenih dijelova Hrvatske.

Kamatna stopa neće biti viša od 3,75 posto, a Štromar na natječaju za odabir banaka očekuje i nižu stopu.

U ovoj je godini za tu mjeru uloženo 42 milijuna kuna.

Vlada je odlučna da je ovaj model jedna od bitnih demografskih mjera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!