08:09 / 10.07.2019.

Autor: P.F./T.D./HRT/Hina

Izmjene GUP-a povučene, održan i prosvjed

-

-

Foto: - / -

Izmjene generalnog urbanističkog plana skinute su s dnevnog reda zagrebačke Gradske skupštine.
Izmjene generalnog urbanističkog plana skinute su s dnevnog reda zagrebačke Gradske skupštine.No kako je poručio Milan Bandić, neće odustati i riječ je samo o odgodi izmjena GUP-a jer Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja nije dalo suglasnost kojim bi se dio Novog Zagreba pretvorio u takozvani zagrebački Manhattan.

Inače, predložene izmjene naišle su na velik otpor, kritiziraju ga gotovo sve strukovne udruge, a prosvjedovalo se i uoči današnje sjednice.

Prosvjed ispred Gradske skupštine

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget ispred zagrebačke Gradske skupštine uoči početka sjednice Skupštine održale su prosvjed protiv Bandićevih izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP), poručivši da je to početak kampanje protiv rasprodaje zelenog pojasa i javnog prostora uz Savu.

Bernard Ivčić iz Zelene akcije rekao je novinarima da su organizirali prosvjed upozorenja iako je prijedlog izmjena GUP-a, koji bi trebao omogućiti izgradnju "Zagrebačkog Manhattana", povučen s današnje sjednice Gradske skupštine.

- Želimo poslati jasnu poruku da ćemo idući put ovdje biti još brojniji, žešći i glasniji. Ne sumnjamo u to da će gradonačelnik sve štetne odredbe GUP-a, koje je htio sada provesti bez procedure, zahvaljujući svojim 'dizačima ruku' i 'žetončićima', pokušati provesti još jednom kroz proceduru. Mi ćemo se suprostaviti tomu i štitit ćemo grad, poručio je Ivčić.

 

Bandić održao izvanrednu konferenciju za novinare

Na izvanrednoj konferenciji za medije u utorak vidljivo uznemireni gradonačelnik Milan Bandić potvrdio je da se prijedlog izmjene i dopune GUP-a neće naći na sutrašnjoj sjednici Skupštine.

- U najkraćem mogućem zakonskom roku, u konzultaciji s mjerodavnim resornim ministarstvom, u ljetnom periodu ćemo raditi i do rujna ukloniti sve nedostatke, rekao je gradonačelnik Bandić.

Dodao je da će se svim pravnim i političkim sredstvima boriti protiv arbitrarne odluke iz 2013. koju je donijela tadašnja ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš kada je samo za Zagreb posebno uglavila da se traži suglasnost resornog ministarstva.

- Kada je "stavila šapu" jedino na Grad Zagreb, zaključio je Bandić.

Na pitanje o nastavku plana izgradnje "Zagreb Cityja" Bandić je još jednom ponovio.

- Što bi trebao ostaviti ledinu na Hipodromu, u centru grada da ostane uređena ledina na kojoj će pišati pesi, što bi trebao ostaviti ono neuređeno parkiralište na istočnom dijelu Velesajma itd., rekao je Bandić.

Prema najavi gradonačelnika, novi prijedlog izmjene i dopune GUP-a naći će se na sjednici Skupštine najesen.

Ferdelji: GUP-om se odvraća pažnja

Nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Vladimir Ferdelji poručio je u srijedu da su GUP i čitav niz velikih projekata koji nemaju šanse da se brzo realiziraju ustvari teme kojima se odvraća pažnja od stvarno loše financijske situacije u Zagrebu. 

Na svakoj sjednici imamo zaduživanja. Na prošloj smo imali planirana zaduživanja, a na ovoj neplanirana. Dakle, Zagrebu fali novaca za redovno poslovanje", ocijenio je Ferdelji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!