Plenković: Očekujem intenzivan rad i dinamiku procesa obnove

18.02.2022.

15:38

Autor: B.A., J.L./HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Na sjednici Vlade danas su iznesene nove informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus te uz potres. Na dnevnom redu bilo je i nekoliko konačnih prijedloga izmjena i dopuna zakona koji se usklađuju sa zakonodavstvom EU, među njima Stečajnog zakona te Zakona o stečaju potrošača.

Premijer Andrej Plenković uvodno se između ostalog osvrnuo na paket mjera za ublažavanje cijena, prije svega struje i plina, koji je Vlada predstavila ovaj tjedan.


- Zaštitili smo paketom vrijednim 4,8 milijardi od poskupljenja energenata horizontalno sve naše sugrađane, ogroman dio hrvatskoga gospodarstva, osobito mikro, male i srednje poduzetnike, rekao je Plenković.


Još jednom pokazujemo spremnost Vlade da u ključnim trenucima napravimo mudru, pravodobnu, odvažnu državnu intervenciju u korist građanima i gospodarstvu, poručio je.

Plenković je komentirao i odluku da se sredstva za korištenje alokacije iz Europskog fonda solidarnosti kad je riječ o potresu u Zagrebu produlje za još godinu dana.

- Apeliram na sve, ministar Horvat, ministar Fuchs, ministrica Obuljen, ministar Beroš, Grad Zagreb, svi ostali resori koji su uključeni, naravno, i širi napori na Banovini, potpredsjednik Medved, Milošević, svi ostali koji se time bavite - očekujem intenzivan rad i dinamiku procesa obnove kako bismo ne samo iskoristili ova sredstva, nego angažirali i druge izvore i što prije osigurali da proces krene visokom i intenzivnijom dinamikom nego što je to bilo do sada, rekao je Plenković.

Informacije o potresu

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved iznio je informacije o aktualnom stanju vezano za potres. Naveo je kako su, nakon započinjanja gradnje prvih zamjenskih obiteljskih kuća na Banovini, dodatno intenzivirali dinamiku provedbe sveobuhvatne obnove. Dodao je kako je potpisano 27 izjava vlasnika o prihvaćanju modela i tehnike gradnje zamjenskih obiteljskih kuća.

- Uz potpisan ugovor s izvođačem za 30 kuća tehnikom montažne gradnje, potpisan je ugovor s izvođačem radova za izgradnju 30 zamjenskih kuća zidanom gradnjom. U ponedjeljak, 21. veljače potpisuje se treći govor po natječaju objavljenom 29. prosinca, što će ukupno iznositi 90 obiteljski kuća, rekao je Medved.

Naveo je i da su do sada nekonstrukcijskom obnovom obnovljene 1503 obiteljske kuće, a za 958 su radovi u tijeku.

Plenković je istaknuo kako je neposredno prije sjednice Vlade potpisan ugovor za izgradnju autoceste A11 Lekenik - Sisak, projekt vrijedan 280 milijuna kuna, koji bi trebao biti završen do kraja mandata i, kako je naglasio, pružiti ogroman razvojni, prometni impuls za cijelu Sisačko-moslavačku županiju.

O koronavirusu

Što se tiče situacije s koronavirusom, ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je na 725. dan od pojave tog virusa u Hrvatskoj zabilježeno 3599 PCR te 1565 pozitivnih na brzim antigenskim testiranjima, što je pad od gotovo 32 posto u odnosu na tjedan ranije.


Prikazao je graf koji prikazuje dinamiku krivulja četvrtog i petog vala.


- Vidimo da su se negdje u drugoj polovini prosinca ti valovi na neki način preklopili, rekao je Beroš.


- Vidljivo je da broj hospitaliziranih pada, kao i broj novozaraženih. Međutim, broj preminulih je kontinuirano visok, naglasio je.

Koronavirus - graf dinamike

Koronavirus - graf dinamike

Foto: HTV / HRT

Beroš je rekao da je razina procijepljenosti, osobito među starijom populacijom, još uvijek nedovoljno visoka, zbog čega počinju s uvođenjem dodatnih aktivnosti.

- Uvođenjem novih mjera u svrhu poticanja građana na cijepljenje osobit naglasak stavljamo na starije i nemoćne u onim općinama gdje je procijepljenost manja od 40 posto, Takvih općina u Hrvatskoj je više od stotinu, točnije, 109, i one će biti u fokusu naših aktivnosti, rekao je Beroš.

Beroš je rekao da i ovaj tjedan bilježimo pad broja novozaraženih, ali i konstantu broja preminulih.

- Omikron zasad dovodi do manjeg broja hospitalizacija nego prethodne varijanta, no i dalje s, nažalost, prevelikim brojem letalnih ishoda, rekao je ministar, naglasivši da velika većina preminulih s ili od COVID-a nije bila cijepljena.

Poručio je kako niti ova varijanta nije bezazlena, te da praksa potvrđuje da je cjepivo i dalje najbolja zaštita od težih oblika bolesti i smrtnih ishoda.

Prijedlozi zakona o stečajevima poslani u drugo čitanje u Saboru


Vlada je u saborsku proceduru uputila konačne prijedloge izmjena i dopuna četiri zakona - stečajnog zakona, o stečaju potrošača, o trgovačkim društvima i o sudskom registru, čime se oni usklađuju s europskim direktivama, a između ostalog i povećava učinkovitost postupaka.

Više o tome čitajte ovdje:

Donacija Africi 566.428 doza cjepiva protiv koronavirusa

Vlada je donijela i odluku o upućivanju humanitarne pomoći Africi te ostalim državama u potrebi donacijom 566.428 doza cjepiva protiv bolesti COVID-19.


Ministarstvo zdravstva Vlada je zadužila da zajedno s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo pripremi i provede donaciju te sklopi odgovarajuće sporazume i primopredajne aranžmane u skladu sa smjernicama Mehanizma Europske unije za dijeljenje cjepiva protiv COVID-a.

Vlada je prihvatila i prijedlog Europske komisije da se neiskorišteni dio financijskog doprinosa Instrumenta za hitnu potporu, u iznosu od 346.9 milijuna eura, iskoristi za nabavu cjepiva za treće zemlje putem COVAX mehanizma.

U 2020. godini su države članice EU na zamolbu Europske komisije dale doprinose u sveukupnom iznosu od 750 milijuna eura u Instrument za hitnu potporu (ESI) za osiguranje novca za nabavu ukupno 200 milijuna doza cjepiva protiv COVID-a za članice EU, naveo je ministar Beroš.

S obzirom na to da je od tog iznosa ostalo 346.9 milijuna eura, povjerenica Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides uputila je pismo ministrima zdravstva EU u kojem je zatražila pisanu suglasnost država da se taj novac iskoristi za nabavu cjepiva za donacije kroz COVAX.

Vlada je usvojila i zaključka u vezi s provedbom Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje covid-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik.

Procijenjena potreba za tim lijekom u Hrvatskoj za veljaču i ožujak je ukupno četiri tisuće doza, a Vlada je ovlastila ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemku Markotić da ih naruči.

Grlić Radman na čelu Pregovaračke skupine za pristupanje OECD-u

Vlada također donijela odluku o uspostavi Pregovaračke skupine za pristupanje Hrvatske Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) na čijem će čelu, kao glavni pregovarač, biti ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Hrvatska je 25. siječnja primila pozivnicu za otvaranje pregovora s OECD-om, a proces pristupanja toj Organizaciji uključuje ocjenu spremnosti i sposobnosti države da prihvati sve pravne instrumente OECD-a. Također, proces pristupanja uključuje i ocjenu politika i praksi države kandidatkinje u usporedbi s najboljim politikama i praksama OECD-a, sukladno s pristupnim planom koji će biti kreiran za Hrvatsku. Zadaća Pregovaračke skupine je davanje prijedloga vezano za strateško usmjeravanje i koordinaciju suradnje Hrvatske s OECD-om s konačnim ciljem punopravnog članstva u toj Organizaciji.

Za nabavu linearnog akceleratora KBC-u Zagreb 23,7 milijuna kuna


Vlada je donijela i odluku o pribavljanju nefinancijske imovine Ministarstva zdravstva u iznosu od 23.668.750 kuna, nabavom linearnog akceleratora za potrebe Kliničkog bolničkog centra Zagreb, koja će se realizirati tijekom ove godine.


Ministarstvo zdravstva je radi provedbe EU projekta opremanja dnevnih bolnica/dnevnih kirurgija 20. studenoga 2020. sklopilo ugovor s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine.

Njime su, istaknuo je ministar Beroš, Ministarstvu zdravstva dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 23,75 milijuna kuna za provedbu projekta kojem je cilj nabava visoko-sofisticirane opreme putem koje će se doprinijeti daljnjem razvoju funkcionalnosti dnevno-bolničkog te dnevno-kirurgijskog sustava u Hrvatskoj.

Ministarstvo je provelo otvoreni postupak javne nabave linearnog akceleratora za KBC Zagreb te je odabrana ponuda za sklapanje ugovora o javnoj nabavi u ukupnom iznosu 23,668 milijuna kuna, a kriterij za odabir ponude bio je ekonomski najpovoljnija ponuda, naveo je Beroš.

KBC-u Zagreb Vlada je dala i suglasnost za sklapanje ugovora o nabavi sustava za planiranje i onkološkog informacijskog sustava za potrebe radioterapije u iznosu od 6.637.500 kuna s PDV-om.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!