13:18 / 15.03.2018.

Autor: D.M./HRT

Izmjene i dopune zakona obrani i Zakona o službi u OSRH

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila izmjene i dopune Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama RH te ih uputila u Hrvatski sabor na donošenje.
Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila izmjene i dopune Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama RH te ih uputila u Hrvatski sabor na donošenje. Ministar obrane Damir Krstičević naglasio je da je čovjek gravitacijsko središte razvoja i nadogradnje pobjedničke Hrvatske vojske.

Iz MORH-a ističu kako će se predloženim izmjenama pripadnicima HV-a omogućiti bolji profesionalni razvoj i vraćanje dostojanstva vojnog poziva radi većeg interesa za pristup u Oružane snage te pridonijeti povećanju sigurnosti kroz promicanje vojnog poziva i vrijednosti Domovinskog rata.

Novim izmjenama i dopunama Zakona o obrani dodatno se uređuje definiranje pojmova i predlaže da se za Oružane snage RH koristi i naziv Hrvatska vojska, a da se naziv Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana promijeni u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Također, izmjene i dopune Zakona o obrani uključuju i jasnije utvrđivanje prava i obveza pričuvnog sastava, što će omogućiti proširenje personalne baze za popunu profesionalnog i pričuvnog sastava Oružanih snaga i na taj način osigurati veću operativnost u provedbi zadaća koje proizlaze iz obveza utvrđenim Zakonom i strateškim dokumentima.

U izmjenama Zakona o službi u OSRH predložene su promjene koje podrazumijevaju vraćanje plaćanja rada umjesto postojećeg isključivog plaćanja dužnosti te uvođenje posebnih naknada za stražu, dežurstvo i rad na terenu. Tim se Zakonom predlaže i uvođenje prvog ugovora za vojnike/mornare na određeno vrijeme na dvije godine i drugog ugovora na neodređeno vrijeme u trajanju službe najdulje do 45 godine života čime se zamjenjuju postojeća tri ugovora na određeno vrijeme (na 4, 5 i 6 godina). Takvim se rješenjem postiže sigurnost zaposlenja i mogućnost životnog i financijskog planiranja uz sva prava koja rad na neodređeno vrijeme nosi, poručili su iz MORH-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!