11:38 / 02.02.2018.

Autor: HRT

Izmjene Poslovnika u raspravi, aktualno prijepodne ostaje

Foro: Patrik Macek/PIXSELL

Foro: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav je u javnu raspravu poslao nacrt Prijedloga poslovnika o izmjenama i dopunama saborskog Poslovnika.
Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav je u javnu raspravu poslao nacrt Prijedloga poslovnika o izmjenama i dopunama Poslovnika Hrvatskog sabora. Sve su političke opcije pozdravile otvaranje javne rasprave o novom Poslovniku, iako je oporba apelirala da se javno savjetovanje umjesto u roku 17 dana provodi u uobičajenom roku od 30 dana.

Predsjednik Odbora Željko Reiner izvijestio je da se u najnovijoj verziji prijedloga Poslovnika, uz zadržavanje dosadašnje forme aktualnog prijepodneva, predlaže da se i zastupnicima koji nisu članovi nijednog kluba osigura prostor za rad i službenik, kao i da radno tijelo može predložiti da se izvješća i poslovnici rasprave i na sjednici Sabora. Reiner je kazao i kako je bilo puno primjedbi oporbe da se umjesto aktualnog prijepodneva uvede aktualni sat - tako da aktualno prijepodne ostaje u dosadašnjem obliku.

"Ovaj Poslovnik vraća nas u kameno doba, to je mrtvo slovo na papiru jer su svi instituti defektni i nakon ovog Poslovnika više neće biti parlamentarne rasprave. Ako Poslovnik ostane u ovom obliku, onda ćemo zajedno s ostalima iz opozicije pribjeći drastičnim mjerama, pa i 'nuklearnoj opciji'", poručio je Mostov Robert Podlonjak. Branimir Bunjac iz Živog zida istaknuo je kako "Poslovnik ima tendenciju kažnjavati zastupnike koji rade". Smatra da dosadašnji model aktualnog prijepodneva nije dobar jer omogućuje da "ministri postavljaju pitanja sami sebi". Sazivanje stanki u poslijepodnevnom dijelu sjednice kritizirao je SDP-ov Gordan Maras, te zapitao "je li moguće da rasprava u Saboru više nije moguća".

Petrov u Saboru: 'Krenite raditi u 8 ujutro. Zašto počinjete u 9.30?'

"Ako zloupotrebe replike i povrede Poslovnika doslovno pojedu saborsku raspravu, onda mi nemamo parlamentarizam nego birtiju", ustvrdio je SDSS-ov Milorad Pupovac, zaključivši da se "ovaj parlament pretvorio u birtijaško natezanje". Zabrinut je zbog potpunog nestanka pojedinačne rasprave jer pet, šest ljudi to "pojede" replikama. Miro Bulj iz Mosta poručio je većinskim zastupnicima da guše govor i ograničavaju njegovo pravo na rad i zastupanje naroda koji ga je izabrao, a da "Sabor postaje formalno tijelo Vlade za preslagivanje".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!