Izmjene Zakona o radu

25.07.2022.

14:41

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/HRT

Isplata nacionalne naknade za starije osobe

Isplata nacionalne naknade za starije osobe

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Plan o produljenju radnog vijeka do 67. godine prije nekoliko godina nije prošao, no u sklopu izmjena Zakona o radu namjerava se omogućiti, onim radnicima koji to žele, ostanak na poslu do 68. godine. Tko ne bi želio raditi dulje, ne bi morao. No takvom idejom nisu zadovoljni poslodavci i sindikati.

Prijedlog zakona ne razlikuje fizički zahtjevne poslove i one manje zahtjevne. Ne bavi se ni potrebama na tržištu rada. Svi zaposlenici koji to žele mogu ostati raditi nakon 65. godine života i oko toga se, kao dosad, ne moraju više usuglasiti s poslodavcem.

- Ne treba na ovaj način država regulirati, nego država treba dozvoliti poslodavcu s jedne strane i radniku s druge strane da se samostalno dogovore kako će i hoće li nastaviti suradnju, a ne dekretom, jer jednostavno da bi se stvari dekretom rješavale onda puno pretpostavki se mora donijeti i napraviti - smatra Kristian Krpan, direktor tvrtke MCZ d.o.o. i dopredsjednik Izvršnog odbora HUP-a.

Tim prijedlogom nisu zadovoljni ni sindikati, koji su zajedno s poslodavcima i Ministarstvom rada sudjelovali u kreiranju odredbi zakona. Sindikati su se zalagali da se mogućnost duljeg ostanka na poslu definira kolektivnim ugovorima.

- Svima onima koji to žele, ostavili mogućnost da kroz kolektivne ugovore i dulji ostanak i jednako tako poslodavcima da pojedinačno, čak i ako nema kolektivnog ugovora, a ako poslodavac i radnik to žele, da se mogu dogovoriti oko toga da radnik ostane dulje na poslu - kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Radniku koji ostane na poslu nakon 65. godine, a u međuvremenu se razboli, trošak bolovanja financirat će poslodavac, čak i kada je riječ o onom duljem od 42 dana. I u resornom Ministarstvu znaju da će takve odredbe trebati mijenjati.

- Ono što je dosad bila ograničavajuća okolnost za poslodavce, koji imaju radnike starije od 65. i kojima su u cijelosti snosili trošak bolovanja će se također promijeniti i ići će se u izmjene i toga zakona, objašnjava Josipa Klišanin iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Zasad nema procjena koliko bi radnika i nakon 65. moglo ostati na poslu, kao ni to kako će mogućnost produljenog ostanka na poslu utjecati na zapošljavanje mladih radnika. Nakon javne rasprave, ujesen će prijedlog izmjena zakona i u saborsku proceduru. U primjenu će, očekuje se početkom iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!