Sukob oko izmjena Zakona o rudarstvu, dotaknuli se i izvanzemaljaca

03.02.2023.

Zadnja izmjena 15:55

Autor: T.V./HRT/Hina

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Hrvatski sabor već drugi tjedan završava zasjedanje bez glasanja. Na dnevnom su redu samo dvije rasprave. Jedna je potvrđivanje međunarodnog Ugovora koji uređuje aktivnosti država u istraživanju i iskorištavanju svemira, a druga točka o kojoj se upravo raspravlja odnosi se na iskorištavanje mineralnih sirovina. Vladin prijedlog izmjena Zakona o rudarstvu kojima se propisuje da su neaktivna eksploatacijska polja, primjerice šljunka, jedinice lokalne samouprave dužne sanirati, bio je povod za još jedan žestok sukob HDZ-a i oporbe.

Unatoč uvjeravanju Vladina predstavnika, saborska oporba ustrajno je tvrdila da će troškove sanacije ilegalnih napuštenih kamenoloma, područja s kojih se vadio pijesak, šljunak i slično, snositi lokalne jedinice, tj. gradovi i općine.

U Saboru burne reakcije lokalnih čelnika na izmjene Zakona o rudarstvu, kojima se regulira postupak sanacije neaktivnih eksploatacijskih polja. Upozoravaju na neprihvatljiv teret za lokalnu samoupravu i moguće pogodovanje privatnim interesima.

Mirela Ahmetović zatražila je stanku u ime Kluba SDP-a.

- Tražimo stanku kako bismo dodatno prekontrolirali ovaj prijedlog zakona koji nam se danas stavlja na raspravu. Naime, radi se o prijedlogu zakona o rudarstvu, odnosno njegovim izmjenama kojim se u najnepovoljniji položaj stavljaju oni koji nemaju veze s ilegalnim radnjama koje su na djelu širom RH. Kao načelnica općine Omišalj, na kojoj već 20 godina djeluje ilegalna eksploatacija kamena od strane privatnog subjekta, a koje sam prijavljivala svim pravosudnim tijelima, između ostaloga i USKOK-u, znam jako dobro o čemu govorim i znam da je to 'modus operandi' i primjer kako se postupa ne samo u Omišlju nego i u drugim dijelovima naše zemlje, rekla je Ahmetović.

Poručuje kako je dosta terora nad jedinicama lokalne samouprave.

- Ono što je nečuveno jeste da predlagatelj u obrazloženju ovog prijedloga izmjena zakona kaže da prilikom provedbe inspekcijskih nadzora na neaktivnim eksploatacijskim poljima ne postoje rudarski gospodarski subjekti kojima bi se nametnula obveza sanacije. E pa ja vam kažem - ma nemoj, itekako ste upoznati tko je eksploatirao kamen i ja ovim putem upućujem predlagatelja da hitno izbaci svaku obvezu jedinica lokalne samouprave da mete ilegalna postupanja u dosluhu s vladajućima u ovoj državi. Dosta je terora nad jedinicama lokalne samouprave i nad stanovnicima ove države, ističe Ahmetović.

Mirela Ahmetović zatražila je stanku u ime Kluba SDP-a

Oporba: Novi teret za lokalne jedinice, Vladin predstavnik: Nije točno


To će se raditi iz drugih izvora financiranja, ne radi se o tome da će troškovi biti na teret lokalne samouprave, više je puta ponovio Vladin predstavnik Hrvoje Bujanović u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o rudarstvu.


U Hrvatskoj je u odgovarajuće registre upisano 471 eksploatacijsko polje mineralnih sirovina, od kojih je 330 aktivnih i 141 neaktivno polje, naveo je.


Oporba predložene zakonske izmjene vidi drugačije.


Grčić: Koji je temelj da sve troškove sanacije snose lokalne jedinice?


- Ovdje je riječ o potpunom pomanjkanju razumijevanja tko bi trebao sanirati ilegalna eksploatacijska polja, pa se očekuje od lokalnih zajednica da saniraju nečije ilegalne radnje, kazala je Katarina Peović (RF).


Ako je netko 20 godina eksploatirao nalazište kamena, naknadu za to ubirale su ne samo lokalne jedinice, nego i županije i država, koji je temelj da sve troškove sanacije snose lokalne jedinice, zanimalo je i Branka Grčića (SDP).


Spasitelj postaje lokalna jedinica, ni luk jela ni luk mirisala, a dobila je dodatni teret, dodaje Anka Mrak-Taritaš (GLAS).


Tumači i kako nisu problem legalne, nego nelegalne eksploatacije te proziva Hrvatske šume za najveću nelegalnu eksploataciju tehničkog kamena.


- Kad su trebali kamen za nasipavanje protupožarnih putova, eksploatirali su ga, ostavili polje i išli dalje, ustvrdila je.


Zvane Brumnić (Socijaldemokrati) pak tvrdi da zakon omogućava onima koji su do sada krali, da iza njih netko to sanira, a to su građani.


Đakić oporbi: Zakon niste ni pročitali


Tvrdnje oporbenih kolega odbacuje HDZ-ov Josip Đakić koji kaže da zakon nije sporan ni u jednom segmentu. Kolege proziva da zakon nisu pročitali i da ga obmanama žele zasjeniti.


- Vi ste poznati po pomnom čitanju svih zakona, sarkastično mu uzvraća Peović.


Zamjerke na sam zakon nisu imali ni ostali HDZ-ovi zastupnici, no Darko Sobota i Dražen Srpak traže pomoć za probleme koje imaju njihove sredine.


- Podravina je prepuna šodera koji se prevozi i preko jedinica koje od njegova korištenja nemaju nikakve benefite, kaže Sobota.


Srpak pak upozorava da se njegovo Mursko Središće, koje je nekada bilo rudarski grad, zbog nikad adekvatno saniranih rudnika, suočava s nizom neugodnih incidenata.


- Zadnjih godina počele su se otvarati rupe u koje je upao i kombajn, upozorio je zastupnik.


Bulj: Ministarstvo gospodarstva koči razvoj Sinja

Posebno nezadovoljan zakonom bio je Miro Bulj (Most), koji je u nekoliko navrata prozvao Ministarstvo gospodarstva da koči razvoj Sinja i Cetinske krajine.


Zbog različitih mišljenja istog ministarstva, pet godina ne možemo donijeti prostorni plan, zbog čega čeka investicija od pola milijarde kuna, tvrdi Bulj.


Ne moram biti gradonačelnik, ako ćete vi kočiti Sinj, što god da napravim, u ministarstvu kažu "ne", vikao je sa saborske govornice, ali i sa zastupničkog mjesta.


To je pak zasmetalo predsjedatelja Furija Radina koji mu je zbog ometanja sjednice izrekao opomenu, a potom oduzeo i riječ, zamolivši ga u konačnici da napusti sabornicu.


Stvar je odgoja da u sabornici govorite kad trebate govoriti, a šutite kad treba šutjeti, ova sabornica niste vi, uzvratio mu je Radin.

Izmjene Zakona o rudarstvu


Hrvatski sabor raspravlja o izmjenama Zakona o rudarstvu kojima su propisane obveze, mogućnosti i rokovi svih sudionika u postupku sanacije neaktivnih eksploatacijskih polja mineralnih sirovina.

Provedbom sanacije neaktivnih eksploatacijskih polja mineralnih sirovina, navodi se u prijedlogu zakona, omogućit će se gospodarska i okolišna revitalizacija rudarskim radovima otkopanih prostora.

Uz to, izmjene Zakona o rudarstvu potrebne su i radi propisivanja donošenja primjerenog akta strateškog planiranja, provođenje postupaka sanacije neaktivnih eksploatacijskih polja mineralnih sirovina na kojima nisu provedene mjere osiguranja radi sprječavanja nastanka opasnosti za ljude, imovinu, prirodu i okoliš te uvođenja eura kao službene valute u RH.

Sabor: Zastupnici se u raspravi dotaknuli i izvanzemaljaca

U raspravi o potvrđivanju ugovora koji uređuje istraživanje svemira, neki saborski zastupnici su se u petak dotaknuli i izvanzemaljaca, spočitnuvši da se u tekstu ugovora ne spominju druge civilizacije.

Zastupnici su podržali konačni prijedlog zakona kojim se potvrđuje Ugovor o načelima koja uređuju aktivnosti država u istraživanju i iskorištavanju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, ali i iznijeli neke prijedloge.

- Ugovor je dosta jednostran, naime predviđa samo aktivnosti u istraživanju svemira, a ne sadrži odredbe vezane uz vlasničko pravo nad svemirom i svemirskim tijelima, nema ništa o tome kako ćemo postupati u slučaju posjeta izvanzemaljske civilizacije, kazao je Davor Dretar (DP) dodajući kako i o tome treba razmišljati u budućnosti.

I
Marin Miletić (Most) predložio je da se tekstu odluke da svemir pripada čitavom čovječanstvu doda možda još neki zarez u slučaju da se pojavi neka druga civilizacija.

- To je ispravno jedino ako smo mi jedini u svemiru, a znamo da je svemir ogroman, ne znači da u nekoj drugoj galaksiji nema ničega, kazao je.

Ističući kako se u svemirske programe ulažu veliki iznosi, Miletić je kazao da bi se isto tako svjetski moćnici trebali ujediniti i vezano uz temu gladi u svijetu. U svijetu gladuje 820 milijuna ljudi, ima nas 7,6 milijardi, a hrane koju proizvodimo ima dovoljno za 20 milijardi ljudi, rekao je.

Potvrđivanje tog ugovora omogućit će našoj zemlji da kao njegova stranka što kvalitetnije pridonese praćenju svemirskih politika. U svijetu je 112 država koje su potpisnice Ugovora, dok od država članica Europske unije jedino Republika Hrvatska i Republika Latvija to nisu.

Ugovorom je usvojeno načelo slobode svemira te se potvrđuje da svemir pripada čitavom čovječanstvu. Prema Ugovoru, svemir i nebeska tijela otvoreni su za istraživanje i korištenje od strane svih država bez ikakve diskriminacije, na temelju jednakosti, sa slobodnim pristupom svim regijama nebeskih tijela. Slobodni su za znanstvena istraživanja, a takva istraživanja provode se za dobrobit i u interesu svih država i vlasništvo su cijelog čovječanstva.

Svemir je jedno od područja na kojima Republika Hrvatska nastoji umrežiti hrvatsku znanost i gospodarstvo na međunarodnoj razini te je stoga u veljači 2018. potpisan Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Europske svemirske agencije o svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe.

Svemirske tehnologije neophodne su za digitalno gospodarstvo, ključni su element za povećanje učinkovitosti javnih usluga, ali i pružanje novih prilika za istraživanje, istaknuo je
Ivica Šušak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljajući ugovor.

Svemir je jedno od područja na kojima Republika Hrvatska nastoji umrežiti hrvatsku znanost i gospodarstvo na međunarodnoj razini te je stoga u veljači 2018. potpisan Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Europske svemirske agencije o svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!