"Izmjenom Zakona o najmu stanova našli smo kompromisno rješenje za obje strane"

09.02.2018.

07:43

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Što donosi novi zakon o najmu i hoće li konačno riješiti problem zaštićenih najmoprimaca i najmodavaca "U mreži Prvog" govorili su Željko Uhlir, Karlo Novosel i Igor Leskovar.
Na dnevnom redu sjednice Vlade jučer je bio i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o najmu stanova koji je izradilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja. Njime se rješava, ističu u Ministarstvu, problem suprotstavljenih interesa najmodavaca i najmoprimaca star 20 godina te se ispunjavaju obveze iz spora pred Europskim sudom za ljudska prava. 

Što donosi novi zakon o najmu i hoće li konačno riješiti problem zaštićenih najmoprimaca i najmodavaca "U mreži Prvog" govorili su državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Željko Uhlir, pravni zastupnik Udruge stanara Hrvatske Karlo Novosel i predsjednik udruge Vlasništvo i posjed Igor Leskovar.

Državni tajnik Željko Uhlir kazao je kako bi novi zakon trebao napokon riješiti problem koji datira od ranih devedesetih. "Nadamo se da smo našli kompromisno rješenje jer imamo dvije strane koje imaju potpuno različita očekivanja od rješenja i nije bilo moguće napraviti tako da i jedna i druga bude potpuno zadovoljna. Dakle, kompromisno rješenje uz aktivnu ulogu države, mislim da je to upravo onaj optimum koji smo mogli izvući. Nitko ne dobiva previše, a i država uskače prema svojim mogućnostima", rekao je Uhlir.

Istaknuo je kako će se ovim Prijedlogom zakona otkloniti rizici Republike Hrvatske zbog neprovođenja odluke Europskog suda za ljudska prava. "Vlasnici stanova, prema prijedlogu izmjena zakona, dobivaju točan datum od kada mogu u potpunosti raspolagati svojom nekretninom, a do tada im se postupno povećava zaštićena najamnina u razdoblju od pet godina od stupanja zakona na snagu", kazao je državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Izmjenama zakona, pojasnio je, uređuje se i pravna zaštita zaštićenog najmoprimca u slučaju otkaza ugovora o najmu stana. "Ako od 1. srpnja ove godine krene primjena zakona, zaštićeni najmoprimci bi mogli još biti u tim stanovima uz postepeno povaćavanje svoje najamnine", naveo je. Zaštićeni najmoprimci, nakon što im istekne taj status, kroz pet godina dobivati će državnu subvenciju pri plaćanju tržišne cijene najamnine.

"Zaštićena najamnina postupno bi se povećavala od 1. srpnja 2018. do 30. lipnja 2023. godine, kada prestaje pravo najmoprimaca i zaštićenog podstanara na zaštićenu najamninu. Za subvencioniranje razlike do tržišne najamnine iz proračuna će biti osigurano 47,5 milijuna kuna", navedeno je.

Pravni zastupnik Udruge stanara Hrvatske Karlo Novosel kazao je kako je u ovom slučaju riječ o više od 3800 obitelji koje imaju neriješen status već više od dva desetljeća. Kazao je kako presuda Europskog suda za ljudska prava ne daje naputke kako pristupiti rješenju problema, da ona traži balans te da se stečena prava ne mogu jednostavno ukinuti. "Ovo rješenje najviše zadire u stečena prava ljudi koji u tim stanovima žive", dodao je.

Predsjednik udruge Vlasništvo i posjed Igor Leskovar kazao je kako oni podržavaju ovakav zakon kojim bi stvarni vlasnici mogli raspolagati svojim stanovima za pet godina, sredinom 2023. godine. No, imaju i primjedbe. "Nismo zadovoljni jer ovakva situacija ne traje od 1992. godine, nego od vremena bivše Jugoslavije kada je oduzet posjed vlasnicima ovih stanova", naglasio je. "Ovaj zakon daleko prevaže na stranu zaštićenih najmoprimaca. Dakle, narednih pet godina mi smo u potpuno istom statusu, a ovo povećanje najamnine nije ni približno onakvo kakvo bi nas zadovoljilo", dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!