Iznimno vrijedan uređaj za varaždinsku neurologiju

23.10.2019.

15:44

Autor: HRT

default error photo
Prve je operacije novim uređajem, bez kojeg je moderna neurokirurgija nezamisliva, varaždinski liječnički tim obavio.
Varaždinska bolnica prva je Opća bolnica u Hrvatskoj koja, uz klinike, ima neuro-navigacijski sustav, iznimno važan kod operacija na mozgu i kralježnici. Sada u Varaždinu mogu obavljati operacije za koje su pacijenti morali odlaziti u velike klinike.

- Hrvatski robot Ronna još bolji i sposobniji

Prve je operacije novim uređajem, bez kojeg je moderna neurokirurgija nezamisliva, varaždinski liječnički tim obavio. U nimalo bezazlenim operacijama uređaj liječnicima daje dodatnu sigurnost i prijeko potrebne informacije.

Precizno navođenje je, kaže specijalist neurokirurgije i ravnatelj Nenad Kudelić - od vitalnog značenja. S milimetarskom preciznošću aparat može ustanoviti gdje se u glavi nalazi određen problem, može se bolje planirati zahvat.

Varaždinska neurokirurgija stasala je prije desetak godina. Na raspolaganju je pacijentima iz cijele regije, njih oko 400 tisuća. Godišnje obave i do tristo operacija. Za razliku od većine, ovaj odjel nema problema s odljevom stručnjaka. U timu su i mladi liječnici, kojima je razvijanje struke i rad s modernom tehnologijom preduvjet za ostanak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!