17:10 / 21.09.2020.

Autor: Vijesti/IMS/B.A./HRT/Hina

Izolacija zaraženima s blagim simptomima skraćuje se na 10 dana

-

-

Foto: - / -

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke prema kojima se izolacija zaraženim osobama s blagim simptomima ili bez simptoma skraćuje s 14 na 10 dana.

Epidemija Covida-19 - iz minute u minutu
Europljani prosvjeduju protiv restrikcija

- Kod onih osoba koje su pozitivne na Covid, koje imaju teški oblik bolesti - dakle, hospitalizirani su, imaju tešku upalu pluća i slično - kod njih će to trajati 20 dana. To je najveća novost u tom dokumentu. Što se tiče duljine trajanja samoizolacije, ona za sada ostaje 14 dana, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Dodao je kako će ljudima možda biti čudno da bolesni u izolaciji trebaju biti deset dana, a kontakti 14 dana. Međutim, ističe, to je zbog toga što inkubacija traje 14 dana i osobe koje su bile u kontaktu bolest mogu razviti 14. dan.

U dokumentu se navodi kako je izmijenjen otpust iz izolacije, i to na temelju prvenstveno kliničke slike, a iznimno na temelju negativnog PCR nalaza, navodi se u izmijenjenom dokumentu preporuka na stranicama HZJZ-a.

Izolacija asimptomatskog PCR pozitivnog bolesnika skraćuje se s 14 na 10 dana od uzimanja brisa koji je PCR pozitivan (osim kod imunokompromitiranih osoba).

Izolacija oboljelog s blagom ili umjerenom kliničkom slikom skraćuje se s minimalno 14 na minimalno 10 dana od početka bolesti uz uvjet da je minimalno 24 sata bez povišene tjelesne temperature i značajno poboljšanje ostalih simptoma.

Izolacija oboljelog s teškom kliničkom slikom neovisno o težini kliničke slike traje minimalno 20 dana, uz uvjet da je minimalno 48 sati afebrilan i značajno poboljšanog kliničkog stanja ili se može skratiti na minimalno 15 dana uz dva negativna PCR nalaza te po potrebi konzultirati nadležnog infektologa.

Izmijenjen je i kraj izolacije za zdravstvene radnike gdje više nije potrebno imati negativan PCR rezultat brisa prije povratka na posao.

Također, po završetku karantene za zdravstvene djelatnike i djelatnike kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom više nije potrebno imati negativan PCR rezultat brisa prije povratka na posao.

U dokumentu, među ostalim, stoji i izmjena da ako je osoba unazad tri mjeseca imala laboratorijski potvrđenu bolest COVID-19, nije potrebno testiranje ako nema jasne simptome bolesti.

Navodi se da sve mjere koje se odnose na zdravstvene djelatnike i djelatnike kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe jednako se primjenjuju i na učenike i studente koji obavljaju praksu u tim ustanovama te na roditelje koji borave s djetetom u bolnici (zdravstvene ustanove trebaju omogućiti uzimanje brisa roditelja na istom punku gdje se uzima i djetetu).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!