07:04 / 09.02.2021.

Autor: Morana Baričević/Regionalni Dnevnik/P.F./HRT

Dubrovčani izradili Plan upravljanja Starim gradom

Dubrovnik, Stradun

Dubrovnik, Stradun

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a - Starim gradom Dubrovnikom prvi je takav dokument u Hrvatskoj i njegova je izrada ušla u završnu fazu. Do zaključno 6. ožujka je otvorena Javna rasprava u kojoj građani mogu sudjelovati svojim prijedlozima i primjedbama, a danas je održano javno online izlaganje.

U nacrtu Plana upravljanja dubrovačkom povijesnom jezgrom, uz upravljanje dobrom, obuhvaćena je i zaštita, turizam, promet, rizik od katastrofa te održivi razvoj Dubrovnika kao živog Grada. U izradi su sudjelovali Dubrovčani.

- Razgovor s ljudima, onima koji tu žive, koji borave, koji rade. Kako oni osjećaju ovaj grad, kako bi željeli da osjećaju taj grad, rekao je Nenad Lipovac, voditelj izrađivačkog tima, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Ovaj strateški dokument donosi okvir postupanja.

- Savršen tekst ne postoji niti treba postojat. Ali ono što treba postojat je ozbiljna volja i partnerski odnos svih dionika da se taj Plan zapravo desi i da se on u procesu provedbe modificira, stavlja u nekakve drugačije možda realnije okvire, smatra Ivana Katurić, članica izrađivačkog tima, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Prilikom Javnog izlaganja čule su se pohvale za dokument, ali i kritike na upravljačku strukturu.

- Ovakav jedan Plan upravljanja kakav je prezentiran on mogao predstavljati jedan izvanredan okvir i za novo razumijevanje i novog Dubrovnika, rekao je Slobodan Vuković.

- Sad se pokušava, koliko sam pratio, izgurati predstavnike građana koji žive u Staroj jezgri da ne sudjeluju uopće u ovome, smatra Vedran Violić.

Iz dubrovačkog Zavoda za obnovu kažu kako strukturu, izglasanu većinom glasova Povjerenstva, čine Upravni i Izvršni odbor.

U njemu građani, udruge civilnog društva i privatni sektor su zastupljeni sa 5 članova od ukupno 9. Tako da je njegova uloga da se brine o provođenju svih aktivnosti koje su predviđene planom upravljanja, objasnila je ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić.

Po isteku Javne rasprave Plan upravljanja, kao plan nulte kategorije, uputit će se Gradskom vijeću na raspravu i usvajanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!