17:05 / 21.04.2020.

Autor: M.Š./Hina

Izraelski veleposlanik: Mržnja se širi svijetom kao virus

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor povodom sutrašnje obljetnice proboja iz Jasenovca u utorak je poručio kako se u vrijeme pandemije treba ponovno posvetiti ljudskoj solidarnosti.
Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor povodom sutrašnje obljetnice proboja iz Jasenovca u utorak je poručio kako se u vrijeme pandemije treba ponovno posvetiti ljudskoj solidarnosti i borbi protiv antisemitizma i mržnje koji se svijetom šire poput virusa.

- Danas, usred globalne pandemije, koja ne razlikuje muškarce, žene i djecu, moramo se ponovo posvetiti ljudskoj solidarnosti, zajedničkoj odgovornosti i poštovanju i beskompromisnoj borbi protiv antisemitizma i mržnje koji se, poput virusa, šire svijetom, rekao je Ilan Mor u utorak, dan uoči 75. obljetnice proboja iz Jasenovca. 

Dana 22. travnja 1945. u Jasenovcu se dogodio pokušaj proboja koji su organizirali preostali zatvorenici tog koncentracijskog logora. 

Od 1.073 logoraša koliko ih je tada bilo u logoru, u proboj ih je krenulo 600, a preživjelo samo stotinjak. Preostalih 473, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni.

Istoga dana 1945. počeo je i proboj zatočenika Kožare, dijela logora u mjestu Jasenovcu. Od 167 zatočenika, proboj je preživjelo njih 11.

Mor je naglasio kako se moramo podsjetiti na zločinački karakter takozvane 'Nezavisne Države Hrvatske' i njezinu politiku prema Židovima, Srbima, Romima, kao i prema antifašistima.

- Obvezni smo uložiti sve napore da bi se očuvalo sjećanje i izrazilo poštovanje uspomeni na te žrtve, kazao je Mor.

- Ustaški režim, jedan od najgorih od onih koji su surađivali s nacistima, počinio je jezive stvari u Jasenovcu. Ustaško vodstvo i njegovi krvnici su bili potaknuti nacističkom ideologijom antisemitizma, rasizma, nacionalizma, vjerske nesnošljivosti i mržnje, stoji u priopćenju.

Mor je istaknuo kako se treba nastaviti boriti protiv rastućih trendova povijesnog revizionizma i relativiziranja, pokušaja umanjivanja kriminalne prirode nacizma i suradničkih režima poput NDH, te suprotstaviti pokušajima ušutkivanja povijesnih istraživanja nacističkih zločina. 

-Suočavanje sa zločinima iz prošlosti je dugačak put kojim se mora krenuti odlučno, hrabro i ustrajno unatoč svim poteškoćama, rekao je izraelski veleposlanik, dodavši kako se samo hrabrim suočavanjem s prošlošću i obrazovanjem mladog naraštaja može osigurati da se holokaust nikad ne ponovi.

- Šoa (Holokaust) se dogodio dakle, može se dogoditi opet, zaključio je Mor.

Logor u Jasenovcu bio je najveći logor u NDH i jedan od najozloglašenijih u Europi.

Ustaše su ga uspostavile ubrzo nakon dolaska na vlast, a prema podacima Spomen područja Jasenovac, do sada je u logoru imenom i prezimenom utvrđeno 83 tisuće žrtava, među kojima 39.570 muškaraca, 23.474 žene te 20.101 dijete do četrnaest godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!