12:27 / 31.01.2018.

Autor: HRT

Izraelsko-hrvatska međuparlamentarna skupina prijateljstva u trodnevnom posjetu Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Naglasili su dobre, prijateljske i partnerske odnose dviju zemalja koji su se posebno intenzivirali zadnje dvije godina. Razmijenili su mišljenja i o aktualnoj političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi te na Bliskom istoku.
Na poziv potpredsjednika Sabora i voditelja Hrvatsko-izraelske međuparlamentarne skupine prijateljstva Milijana Brkića u Hrvatskoj boravi izaslanstvo Izraelsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva na čelu s Esawijem Frejom, potpredsjednikom Knesseta.

Posjet Hrvatskoj počeo je zasebnim susretima sa članovima saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport i Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, na kojima su u fokusu razgovora bile teme i aktualni zakonodavni prijedlozi u području obrazovanja, pitanja međukulturalnog i međuvjerskog suživota i dijaloga, položaja i prava te zastupljenosti nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima u Hrvatskoj i Izraelu. 'Naš cilj nije asimilacija, nego integracija svih nacionalnih manjina u svim područjima društvenog života, sa svim svojim posebnostima, različitostima te kulturnim i vjerskim identitetom', naglasila je predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković.

Tijekom susreta sa članovima Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, predsjednik Odbora Milorad Pupovac dao je kratak pregled povijesti političkih prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, osvrnuvši se pritom na Ustavom zajamčena prava te temeljna zakonska rješenja koja reguliraju sadašnji položaj i prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj. 'Iz iskustva znam da su pitanja i problemi nacionalnih manjina jednaka diljem svijeta, različite su pak prakse njihovog rješavanja', istaknuo je Pupovac.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković tekođer se sastao s Frejem. Naglasili su dobre, prijateljske i partnerske odnose dviju zemalja koji su se posebno intenzivirali zadnje dvije godina. Razmijenili su mišljenja i o aktualnoj političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi te na Bliskom istoku.

Nakon posjeta Saboru, izraelsko izaslanstvo posjetit će nekoliko hrvatskih kompanija, sudjelovat će na tribini u organizaciji Fakulteta političkih znanosti s temom 'Biski istok iz perspektive Izraela' i svečanom otvorenju izložbe posvećene Međunarodnom danu sjećanja na holokaust u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Tijekom svog boravka u Hrvatskoj, izraelsko izaslanstvo posjetit će i Vukovar te će se susresti sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i čelništvom Hrvatskog nogometnog saveza, predstavnicima Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, a predviđen je i obilazak Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!