19:13 / 06.06.2019.

Autor: Senka Mošnja/V.K./HRT

Izravna zračna veza sa SAD-om

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Ove godine očekuje se daljnji rast dolazaka američkih turista jer se prvi put uvodi izravna zračna linija sa SAD-om. Prvi zrakoplov iz Philadelphije prema Dubrovniku poletjet će sutra navečer.
Svake je godine u Hrvatskoj sve više američkih turista. Oni su za naš turizam iznimno važni jer putuju cijele godine, ne samo u glavnoj sezoni. Ove godine očekuje se daljnji rast dolazaka jer se prvi put od samostalnosti uvodi izravna zračna linija sa SAD-om. Prvi zrakoplov iz Philadelphije prema Dubrovniku poletjet će sutra navečer.

Oko polovice Amerikanaca na godišnji odmor putuje izvan svoje zemlje. Nakon Meksika najčešće posjećuju Europu. Posljednjih godina - sve više i Hrvatsku, osobito Dubrovnik.

Izravna linija iz Philadelphije za Dubrovnik trebala bi olakšati putovanje turistima sa sjeveroistočne obale, pa tako i onima iz New Yorka koji su kod nas najbrojniji.

- Jedan dio njih će dolaziti u Philadelphiju jer je ona blizu New Yorka i u tom smislu očekujemo i veći dio Njujorčana u Dubrovniku, rekao je Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

Prije samo 5 godina bilo je nezamislivo, a danas već polovica američkih turoperatora od njih 160 udruženih u nacionalnu turist. organizaciju - prodaje aranžmane za Hrvatsku.

- Hrvatska se snažno aktivirala u gradnji imidža u gastronomiji, vinima, ulju, ali i promidžbi plaža, povijesti i kulture. I stalno se potvrđuje, naglašava Terry Dale, predsjednik USTOA-e (američko udruženje turoperatora).

Lani je Hrvatsku posjetilo 20 posto više Amerikanaca nego godinu prije. No prostora za povećanje i dalje ima.

- U zadnje 2-3 godine intenzivno razgovaramo s dvije velike aviokompanije iz Amerike i nadamo se da bi se mogao dogoditi let iz New Yorka za Zagreb, govori Ina Rodin, direktorica Ureda HTZ-a u New Yorku.

Amerikanci putuju tijekom cijele godine, odsjedaju u hotelima visoke kategorije, na 10dnevnom putovanjima u Europi troše oko 3 i pol tisuće eura. Stoga se svaka kuna uložena u ovo tržište - višestruko isplati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!