11:50 / 23.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Izvan snage odluka o otkupu dijela radničkih tražbina za trgovačka društva u stečaju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

S 26 glasova vladajućih zagrebačka Gradska skupština stavila je izvan snage odluku Skupštine o otkupu dijela radničkih tražbina za trgovačka društva u stečaju.
S 26 glasova vladajućih zagrebačka Gradska skupština stavila je izvan snage odluku Skupštine o otkupu dijela radničkih tražbina za trgovačka društva u stečaju.

Na sjednicu je došlo nekoliko zastupnika oporbe, ali oni nisu sudjelovali u glasovanju, pa je to učinilo samo 26 zastupnika vladajućih koji su podržali taj prijedlog skupštinskog Odbora za Statut, Poslovnik i propise.

Gradska skupština je tu 12. sjednicu počela jučer popodne samo s tom točkom dnevnog reda. Dočekana je prosvjedom 50-ak radnika Diokija i Kamenskog te je nakon tri sata rasprave po klubovima, zbog nedostatka kvoruma, prekinuta i zasjedanje je nastavila jutros u 9 sati, a nekoliko minuta poslije, nakon glasovanja, zasjedanje i završila.

Na pitanje što s radnicima tih tvrtki u stečaju, postoji li za njih neko rješenje, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) rekao je da je HDZ i na nacionalnoj razini dao rješenja vezano za blokirane. Premijer Andrej Plenković je s ministrima dao prijedlog rješenja i to ćemo činiti svaki dan kako bismo riješili sve nagomilane probleme koje smo naslijedili od prošle nesposobne SDP-ove vlade, kazao je.  

Gradska zastupnica Katarina Peović Vuković (Radnička fronta) iz Kluba lijevog bloka nakon sjednice je izjavila da je cijela oporba bojkotirala glasovanje. Riječ je o političkom aktu protiv radnika. Neovisni za Hrvatsku su promijenili mišljenje i pokazali gdje se nalaze u toj bitki, istaknula je Peović.
Rekla je da nemaju više mehanizme da tu odluku vrate, ali je najavila da će predlagati druge modele, ići će s drugim prijedlozima.

Predsjednik Kluba zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!), istaknuo je da svi oporbeni klubovi smatraju da je izglasani zaključak Skupštine bio pojedinačni, a ne opći akt, to jest da ga gradonačelnik Bandić nije mogao obustaviti od primjene i da je time prekršio zakon.
Zbog toga je cijela oporba bojkotirala današnju sjednicu i daljnju raspravu o tome te glasovanje. Međutim, većina u Skupštini odlučila je 'pokriti' protuzakoniti gradonačelnikov potez i staviti vlastiti Zaključak izvan snage iako za to nije bilo nikakvog razloga, istaknuo je Tomašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!