Izvanredne mjere na području Jasenovca, u obrani od poplava 180 vojnika i amfibija

18.03.2018.

08:58

Autor: D.P./M.M./HRT

default error photo
U obrani od poplava u Jasenovcu, Trebežu i Letovaniću sudjeluje 180 vojnika, 20 motornih vozila, pet čamaca, tri pumpe i jedna amfibija, priopćeno je iz MORH-a.
Na području oko Jasenovca očekuje se najviši vodostaj u povijesti. Krizni stožer je zaključio kako su u obrani od Save i Une poduzete sve potrebne mjere. Također i kako sustav može izdržati još 30-ak centimetara porasta vodostaja. U obrani od poplava u Jasenovcu, Trebežu i Letovaniću sudjeluje 180 vojnika, 20 motornih vozila, pet čamaca, tri pumpe i jedna amfibija, priopćeno je iz MORH-a.Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Vrhunac vodenog vala očekuje se u utorak. 

Po četvrti put održana je izvanredna sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje sisačko-moslavačke županije i sada je sigurno da je pitanje vremena kada će vodostaj rijeke Save oboriti povijesni rekord iz 1970. i dosegnuti 907 centimetra. Zbog toga su na terenu bili pripadnici oružanih snaga, koji su vrećama s pijeskom pokušavali osnažiti i povisiti razinu nasipa. Dežurat će i cijelu noć jer se očekuje da će vodostaj i dalje rasti.Najavljena je nova kiša pa prijeti opasnost od izlijevanja rijeka. Najteže je u mjestu Trebež. Za stanovnike koji već danima rade na postavljanju zečjih nasipa bila je ovo još jedna besana noć. Svi još pamte 2014. kada su kuće jedva spašene.

Novinar HRT-a Igor Ahmetović dronom je snimio stanje u Trebežu.Pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatskih voda proteklih su dana dizanjem nasipa spašavali naseljene kuće u tome mjestu. Na tom je području i dosta stoke. Iz Hrvatskih voda izvještavaju da vodostaj Save i dalje raste te da traju intenzivne pripreme za vodeni val.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!