Poplave prijetile Gospiću, stanje se normalizira

26.12.2021.

17:27

Autor: T.V./HRT

Milan Mataija

Milan Mataija

Foto: Dnevnik 3 / HRT

- Na širem području grada Gospića zbog obilnih oborina u posljednja dva dana izlile su se iz korita rijeke Novčica i Bogdanica te bujica Tisovac. Hrvatske vode uspostavile su izvanredne mjere obrane od poplava, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH.

- Kuće nisu ugrožene. Situacija se od poslijepodnevnih sati smiruje iako kiša i dalje pada. Novčica se u Gospiću dignula gotovo do maksimuma i sve interventne službe spremne su kako bi se podignuli zečji nasipi, javio je za Dnevnik HTV-a Hrvoje Matejčić. Dodao je kako je danas bilo pet prijava za intervencije vezano za ispumpavanje vode iz podruma i gospodarskih objekata. Neke su ceste neprohodne, ali postoje alternativni pravci. Najteže je u Ličkom Novom, a u Pazarištima se situacija smirila, dodao je.

Potvrdio je to i za Dnevnik 3 Milan Mataija, načelnik Stožera civilne zaštite Gospića. U toku sutrašnjeg dana očekuje se smiraivanje stanja, otvaranje cesta i potpuna normalizacija života, kazao je.

- Trenutačno je najteže na području Ličkog Novog, gdje je poplavljeno pet stambenih i nekoliko gospodarskih objekata i stanovništvu je otežana prometna komunikacija zbog zatvorene dionice Lički Novi - Žabica (Gospić). Na terenu su sve službe i Stožer civilne zaštite grada Gospića, koji su na dispoziciji ugroženom stanovništvu na poplavljenom području. Na području Pazarišta vodostaj bujice Tisovac u blagom je opadanju, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Zbog trenutačne situacije ograničen je cestovni promet na sljedećim dionicama:

Mala Plana - Velika Plana
Podastrana - Donje Pazarište
Lički Novi – Žabica
Smiljan – Trnovačko Novoselo
Smiljan – Rastoka
Lički Novi – Podoštra
Žabica - Gospić

Potrošači se obavještavaju da je zbog intenzivnih oborina na velebitskom području na pojedinim izvorištima povećana mutnoća i voda nije za piće u naseljima: Velika i Mala Plana, Podastrana, Donje Pazarište, Kalinovača, Popovača Pazariška, Aleksinica, Vaganac, Vranovina, Oteš, Klanac, Veliki Žitnik, Trnovac i Bužim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!