07:59 / 17.03.2018.

Autor: D.P./HRT

Izvanredno stanje u Kosinjskoj dolini - poplavljene ceste, ugrožene kuće, stanovnicima isključena struja

-

-

Foto: - / -

Stanovnici okolnih mjesta se boje da bi se mogao ponoviti scenarij iz 2010. godine kada je na tom području poplavljeno čak 150 kuća.
Poplavljena je Kosinjska dolina, gdje je ugroženo oko 600 ljudi. Vodostaj rijeke Like raste, a vodeni val očekuje se tijekom vikenda. Stanovnicima je isključena struja zbog blizine dalekovoda i vode, koja je prodrla i u 20 kuća.

Održan je sastanak Stožera Civilne zaštite općine Perušić, a njegov načelnik Mihael Kurteš, izjavio je da razina vode raste 5 cm na sat.

Pod vodom je kameni Kosinjski most. Područje Gronjeg i Donjeg Kosinja su bez struje, 40 pripadnika Civilne zaštite i Crvenog križa odvoze čamcima agregate za struju i druge potrepštine. Za sada je 20 kuća pod vodom.Iako je stanje teško, u Hrvatskim vodama se nadaju kako se neće ponoviti stanje iz 2010. godine kada je razina vode na tom području dosegla kotu od 910 cm i poplavila 150 kuća.

Timovi Crvenog križa na području Kosinja već danima dežuraju, a danas pomažu obiteljima ugroženih kuća dizati namještaje i u zbrinjavanju stoke.

Poplavljeno područje Kosinja obišli su ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, predstavnici Hrvatskih voda iz Rijeke, Otočca i  Gospića.

Iz Ureda župana ličko-senjskog župana Darka Milinovića priopćeno je da će zbog poplave u Kosinju i Kosinjskoj dolini, uzrokovane izlijevanjem rijeke Like iz svojih korita, župan proglasiti stanje elementarne nepogode.

Od tri zaseoka s 20 kuća dva su naselja od sinoć bez struje. Struja se morala isključiti u Gornjem Kosinju i Kosinjskom Bakovcu jer su poneke žice pod vodom ili pola metra od vode.

Stanovnici su ogorčeni jer smatraju da se voda namjerno zadržava u dolini kako ne bi ugrozila Gospić i Otočac.

"Opravdavaju se na sustav da je to zaštita većih gradova, i da je trenutačno ovo bazen koji drži vodu. Manje je stanovnika na ovom području nego u gradovima, i isto tako ima jako puno objekata praznih. Iako to nije razlog da se na taj način postupa", rekao je Kurteš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!