Izvansudske aktivnosti sudaca i zarada na arbitražama zabranjeni u većini EU zemalja

04.07.2022.

16:20

Autor: M.Š./Hina/HRT

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić kazao je u ponedjeljak da je u većini europskih zemalja sucima zabranjeno dodatno zarađivanje na arbitražama, u ostalima je dopušteno uz strogo propisane uvjete, ali "nigdje osim u Hrvatskoj nema ovakvog rješenja totalne slobode".

- Iako sustav zbog toga generalno nije ugrožen jer tek 20 posto sudaca povremeno zarađuje na arbitražama u javnosti se ipak ostavlja loš dojam i postavlja pitanje koliko je to u skladu sa sudačkim statusom, kazao je Dobronić na okruglom stolu o izvansudskim aktivnostima sudaca.

Vrhovni sud na taj je skup uz suce, pozvao predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, sudačkih udruga, Državnog sudbenog vijeća (DSV), akademske zajednice i predstavnike Hrvatskog novinarskog društva.

Dobronić je kazao i da u hrvatskim zakonima i etičkom kodeksu koji reguliraju rad sudaca van sudova ne piše ništa pogrešno, ali kad se radi usporedba s ostalim članicama EU jasno je da one na tom području imaju precizniju regulaciju i odredbe.

Dodao je da naš sustav po tom pitanju strši od europske prakse te da neki suci za arbitraže u raznim komorama ili primjerice nogometnom savezu dobivaju prihode koji odgovaraju njihovoj godišnjoj plaći.

Plaćena predavanja i članci, zapošljavanje članova obitelji, tužbe protiv novinara...

Osim arbitraža Dobronić želi utvrditi i pravila za plaćena predavanja i objavljivanje stručnih članaka, ali i zapošljavanje obitelji i bliskih osoba u pravosudnom sustavu. Sve to bile su i teme upitnika koje je ranije poslao predsjednicima sudova, a za koji Dobronić kaže da mu nije bila svrha prikupljanje osobnih podataka već donošenje ograničenja koja proizlaze iz potrebe da sudac u cijelosti zadrži svoju profesionalnu poziciju.

Govoreći o problematici djece sudaca koja su suci, savjetnici ili sudski službenici Dobronić je podsjetio da sudstvo kao javna služba mora biti podjednako dostupna svima.

- Na sud može biti primljen sučev rod, ali ne ako je malo nego znatno bolji od prvog sljedećeg kandidata. Sve drugo stvorit će trajnu sumnju da se zlorabi javna služba, a nažalost imamo takvih slučajeva i ne u malom broju.

Dobronić je problematizirao i tužbe sudaca protiv novinara, podsjećajući kako je i Europski sud za ljudska prava zaključio da su suci kao javne osobe podložni kritici i moraju je prihvatiti.

- No, iz pojedinih odštetnih zahtjeva može se zaključiti da suci na taj način žele doći do novca i zaplašiti novinare da ne pišu kritički. To nije dobro jer cijeli sustav dovodi do problema, a suce neugodnu poziciju, zaključio je Dobronić.

Josipović: Naznaka novih vjetrova u pravosuđu

Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec podržao je Dobronićevu inicijativu kao dobronamjernu, ali i ukazao na niz drugih problema u sustavu od plaća, uvjeta rada, infrastrukture, ali i zanemarivanja stabilne sudske prakse i njene dostupnosti.

Profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta i bivši predsjednik RH Ivo Josipović raspravu je nazvao naznakom novih vjetrova u pravosuđu.

Za hrvatski pravni sustav, koji je drugačiji nego u tzv. starim demokracijama, kazao je da je neuspjeli eksperiment, barem ako je suditi prema ugledu koji suci uživaju u društvu.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Josip Salapić rekao je da i izvršnu vlast zabrinjava percepcija negativnosti pravosuđa, posebno u osoba koje smatraju da je sustav korumpiran, a nikada nisu imali ni jedan postupak pred sudom.

Predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić kazao je da suci trebaju politici pomoći da napravi distinkciju što suci smiju, a što ne smiju raditi, dok je sudačke tužbe protiv novinara nazvao žešćom svinjarijom.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ocijenio je da su tužbe protiv novinara pokušaj zastrašivanja, podsjetivši da je protiv novinara i medija trenutno podignuta 951 tužba s odštetnim zahtjevima od ukupno 80 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!